Počet záznamů: 1  

Sugared biomaterial binding lectins: achievements and perspectives

  1. 1.
    SYSNO ASEP0462996
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSugared biomaterial binding lectins: achievements and perspectives
    Tvůrce(i) Bojarová, Pavla (MBU-M) ORCID
    Křen, Vladimír (MBU-M) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Biomaterials Science . - : Royal Society of Chemistry - ISSN 2047-4830
    Roč. 4, č. 8 (2016), s. 1142-1160
    Poč.str.19 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaC-TYPE LECTINS ; AMPHIPHILIC JANUS GLYCODENDRIMERS ; BIOMEDICALLY RELEVANT LECTINS
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    CEPGC15-02578J GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaMBU-M - RVO:61388971
    UT WOS000380895500001
    EID SCOPUS84979265950
    DOI10.1039/c6bm00088f
    AnotaceLectins, a distinct group of glycan-binding proteins, play a prominent role in the immune system ranging from pathogen recognition and tuning of inflammation to cell adhesion or cellular signalling. The possibilities of their detailed study expanded along with the rapid development of biomaterials in the last decade. The immense knowledge of all aspects of glycan-lectin interactions both in vitro and in vivo may be efficiently used in bioimaging, targeted drug delivery, diagnostic and analytic biological methods. Practically applicable examples comprise photoluminescence and optical biosensors, ingenious three-dimensional carbohydrate microarrays for high-throughput screening, matrices for magnetic resonance imaging, targeted hyperthermal treatment of cancer tissues, selective inhibitors of bacterial toxins and pathogen-recognising lectin receptors, and many others.
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.