Počet záznamů: 1  

Cereal n-glycoproteins enrichment by lectin affinity monolithic chromatography

  1. 1.
    SYSNO ASEP0460139
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevCereal n-glycoproteins enrichment by lectin affinity monolithic chromatography
    Tvůrce(i) Flodrová, Dana (UIACH-O)
    Bobálová, Janette (UIACH-O) RID, ORCID
    Laštovičková, Markéta (UIACH-O) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Cereal Research Communications - ISSN 0133-3720
    Roč. 44, č. 2 (2016), s. 286-297
    Poč.str.12 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.HU - Maďarsko
    Klíč. slovabarley ; wheat ; glycoprotein ; mass spectrometry ; lectin chromatography
    Vědní obor RIVCB - Analytická chemie, separace
    CEPGPP503/12/P395 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUIACH-O - RVO:68081715
    UT WOS000388000600010
    EID SCOPUS84971406539
    DOI10.1556/0806.44.2016.019
    AnotaceResearch of cereal glycoproteins is important for understanding of their functional properties, their role during technological processing of cereals and it can serve as a valuable tool for the detection of cereal allergens. The main intention of this study was the screening of profile of water-soluble glycoproteins present in barley (Hordeum vulgare), wheat durum (Triticum durum) and spelt (Triticum spelta). Lectin monolithic HPLC column was used for rapid and effective enrichment of glycoprotein fractions. Captured glycoproteins were electrophoretically separated and analyzed by MALDI-TOF MS. Presented procedure resulted in identification of a group of N-glycoprotein candidates with affinity to lectin concanavalin A (ConA). Such molecules could have, among others, an allergenic potential.
    PracovištěÚstav analytické chemie
    KontaktIveta Drobníková, drobnikova@iach.cz, Tel.: 532 290 234
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.