Počet záznamů: 1  

Evalution of the diet of a carabid predator using fluorescent marking of prey

  1. 1.
    SYSNO ASEP0446125
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEvalution of the diet of a carabid predator using fluorescent marking of prey
    Tvůrce(i) Okrouhlík, Jan (BC-A)
    Foltan, Pavel (BC-A)
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.European Journal of Entomology. - : Biologické centrum AV ČR, v. v. i. - ISSN 1210-5759
    Roč. 112, č. 3 (2015), s. 477-485
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovafood web ; prey marking ; fluorescent dye
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    Institucionální podporaBC-A - RVO:60077344
    UT WOS000360715400011
    EID SCOPUS84942863783
    DOI https://doi.org/10.14411/eje.2015.054
    AnotaceWe present a UV-fluorescent dye-based prey marking technique, using three different dyes, with later detection of the dyes in the guts of predators using a micro-plate fluorescent reader. By using this new method of detecting dyes based on their different excitation and emission characteristics it is possible to simultaneously screen 96 samples for multiple fluorescent-markers in less than 30 minutes. The marking is stable, cheap, non-toxic and had no effect on the choice of the carabid predator Pterostichus melanarius between marked and unmarked fly larvae (Musca domestica). Different fluorescent dyes provide variable detection intervals up to 100% detectability at 96 h post-ingestion by this predator. The simple marking, extraction and detection methods presented could be used in food web research to map individual trophic links and predator preference for different types of prey.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2016
    Elektronická adresahttp://www.eje.cz/pdfs/eje/2015/03/11.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.