Počet záznamů: 1  

Nuclear track-based biosensors with the enzyme laccase

  1. 1.
    SYSNO ASEP0432984
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevNuclear track-based biosensors with the enzyme laccase
    Tvůrce(i) Garcia-Arellano, H. (MX)
    Fink, Dietmar (UJF-V) ORCID, SAI
    Hernandez, G. M. (MX)
    Vacík, Jiří (UJF-V) RID, ORCID, SAI
    Hnatowicz, Vladimír (UJF-V) RID
    Alfonta, L. (IL)
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.Applied Surface Science. - : Elsevier - ISSN 0169-4332
    Roč. 310, SI (2014), s. 66-76
    Poč.str.11 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaBiosensor ; Laaccase ; nuclear tracks ; Phenolic compounds
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPGBP108/12/G108 GA ČR - Grantová agentura ČR
    LM2011019 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaUJF-V - RVO:61389005
    UT WOS000338805800012
    DOI10.1016/j.apsusc.2014.03.074
    AnotaceA new type of biosensors for detecting phenolic compounds is presented here. These sensors consist of thin polymer foils with laccase-clad etched nuclear tracks. The presence of suitable phenolic compounds in the sensors leads to the formation of enzymatic reaction products in the tracks, which differ in their electrical conductivities from their precursor materials. These differences correlate with the concentrations of the phenolic compounds. Corresponding calibration curves have been established for a number of compounds. The sensors thus produced are capable to cover between 5 and 9 orders of magnitude in concentration in the best case down to some picomoles. The sensor's detection sensitivity strongly depends on the specific compound. It is highest for caffeic acid and acid blue 74, followed by ABTS and ferulic acid.
    PracovištěÚstav jaderné fyziky
    KontaktMarkéta Sommerová, sommerova@ujf.cas.cz, Tel.: 266 173 228
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.