Počet záznamů: 1
Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku
- 1.
SYSNO ASEP 0027747 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Ostatní články Název Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku Překlad názvu Assay of availability of amidated pectins for colonic microorganisms Tvůrce(i) Marounek, Milan (UZFG-Y) RID
Synytsya, A. (CZ)
Čopíková, J. (CZ)
Sirotek, Kamil (UZFG-Y)Zdroj.dok. Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
Roč. 99, - (2005), s. 591-593Poč.str. 3 s. Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova pectin Vědní obor RIV ED - Fyziologie CEP GA525/03/0358 GA ČR - Grantová agentura ČR CEZ AV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011) Anotace Ke zkouškám amidovaných pektinů jsme použili kultury obsahu tračníku prasat, které jsme inkubovali 24 h při teplotě 39o C anaerobním způsobem. V kulturách s amidovanými pektiny byla signifikantně nižší tvorba těkavých mastných kyselin, plynu a amoniaku ve srovnání s pektinem neupraveným. Produkce mastných kyselin a plynu negativně korelovala se stupněm amidace, produkce amoniaku pozitivně. Délka alkylového řetězce substituentu (6 – 18 atomů uhlíku) nehrála roli. Amidace pektinu snížila počet bakterií tračníku, schopných růst na tomto substrátu o řád. Mezi izoláty převládaly gramnegativní tyčinky. Překlad anotace Amidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs. Cultures were incubated under CO2, then production of volatile fatty acids (VFA), gas and ammonia were measured. Citrus pectin used for syntheses of amidated derivatives served as a control. Production of VFA and gas were significantly lower in cultures with amidated pectin than in control cultures. Production of VFA and gas correlated negatively and that of ammonia positively with the degree of amidation. The length of the carbon chain of the alkyl substitutiens had no effect on fermentability of modified pectins. Amidation of pectin reduced counts of colonic bacteria able to grow on pectin by one order. Gramnegative rods were the most numerous pectinolytic isolates. Pracoviště Ústav živočišné fyziologie a genetiky Kontakt Jana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554 Rok sběru 2006
Počet záznamů: 1