Počet záznamů: 1  

Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku

  1. 1.
    SYSNO ASEP0027747
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevUrčení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku
    Překlad názvuAssay of availability of amidated pectins for colonic microorganisms
    Tvůrce(i) Marounek, Milan (UZFG-Y) RID
    Synytsya, A. (CZ)
    Čopíková, J. (CZ)
    Sirotek, Kamil (UZFG-Y)
    Zdroj.dok.Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 99, - (2005), s. 591-593
    Poč.str.3 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovapectin
    Vědní obor RIVED - Fyziologie
    CEPGA525/03/0358 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011)
    AnotaceKe zkouškám amidovaných pektinů jsme použili kultury obsahu tračníku prasat, které jsme inkubovali 24 h při teplotě 39o C anaerobním způsobem. V kulturách s amidovanými pektiny byla signifikantně nižší tvorba těkavých mastných kyselin, plynu a amoniaku ve srovnání s pektinem neupraveným. Produkce mastných kyselin a plynu negativně korelovala se stupněm amidace, produkce amoniaku pozitivně. Délka alkylového řetězce substituentu (6 – 18 atomů uhlíku) nehrála roli. Amidace pektinu snížila počet bakterií tračníku, schopných růst na tomto substrátu o řád. Mezi izoláty převládaly gramnegativní tyčinky.
    Překlad anotaceAmidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs. Cultures were incubated under CO2, then production of volatile fatty acids (VFA), gas and ammonia were measured. Citrus pectin used for syntheses of amidated derivatives served as a control. Production of VFA and gas were significantly lower in cultures with amidated pectin than in control cultures. Production of VFA and gas correlated negatively and that of ammonia positively with the degree of amidation. The length of the carbon chain of the alkyl substitutiens had no effect on fermentability of modified pectins. Amidation of pectin reduced counts of colonic bacteria able to grow on pectin by one order. Gramnegative rods were the most numerous pectinolytic isolates.
    PracovištěÚstav živočišné fyziologie a genetiky
    KontaktJana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554
    Rok sběru2006
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.