Počet záznamů: 1  

Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku

  1. 1.
    0027747 - ÚŽFG 2006 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Marounek, Milan - Synytsya, A. - Čopíková, J. - Sirotek, Kamil
    Určení dostupnosti amidovaných pektinů pro mikroorganismy tračníku.
    [Assay of availability of amidated pectins for colonic microorganisms.]
    Chemické listy. Roč. 99, - (2005), s. 591-593. ISSN 0009-2770. E-ISSN 1213-7103
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA525/03/0358
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50450515
    Klíčová slova: pectin
    Kód oboru RIV: ED - Fyziologie
    Impakt faktor: 0.445, rok: 2005

    Ke zkouškám amidovaných pektinů jsme použili kultury obsahu tračníku prasat, které jsme inkubovali 24 h při teplotě 39o C anaerobním způsobem. V kulturách s amidovanými pektiny byla signifikantně nižší tvorba těkavých mastných kyselin, plynu a amoniaku ve srovnání s pektinem neupraveným. Produkce mastných kyselin a plynu negativně korelovala se stupněm amidace, produkce amoniaku pozitivně. Délka alkylového řetězce substituentu (6 – 18 atomů uhlíku) nehrála roli. Amidace pektinu snížila počet bakterií tračníku, schopných růst na tomto substrátu o řád. Mezi izoláty převládaly gramnegativní tyčinky.

    Amidated pectins were tested in cultures of the colonic contents of pigs. Cultures were incubated under CO2, then production of volatile fatty acids (VFA), gas and ammonia were measured. Citrus pectin used for syntheses of amidated derivatives served as a control. Production of VFA and gas were significantly lower in cultures with amidated pectin than in control cultures. Production of VFA and gas correlated negatively and that of ammonia positively with the degree of amidation. The length of the carbon chain of the alkyl substitutiens had no effect on fermentability of modified pectins. Amidation of pectin reduced counts of colonic bacteria able to grow on pectin by one order. Gramnegative rods were the most numerous pectinolytic isolates.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0117802
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.