Počet záznamů: 1  

Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970

  1. 1.
    SYSNO ASEP0534741
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevVybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970
    Překlad názvuSelected issues of food quality in 1950–1970
    Tvůrce(i) Franc, Martin (MSUA-W) SAI, SAI, RID, ORCID
    Zdroj.dok.1. ročník konference Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin. Sborník příspěvků. - Praha : Ústav konzervace potravin, VŠCHT, 2020 / Škorpilová T. ; Rajchl A. - ISBN 978-80-7592-061-4
    Rozsah strans. 22-35
    Poč.str.14 s.
    Forma vydáníOnline - E
    AkceFood technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin
    Datum konání06.02.2020 - 06.02.2020
    Místo konáníPraha
    ZeměCZ - Česká republika
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaCzechoslovakia, 1950-1970 ; food quality ; food substitutes
    Vědní obor RIVAB - Dějiny
    Obor OECDHistory (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
    CEPGA20-17501S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaMSUA-W - RVO:67985921
    AnotaceStudie se věnuje třem důležitým problémům jakosti potravin v Československu v letech 1950–1970. Nejprve se soustřeďuje na problematiku potravinových náhražek, které se rozšířily především v období 2. světové války a těsně po ní. Druhým tématem studie je krize systému jakostních norem na počátku šedesátých let 20. století, kdy z úsporných důvodů došlo k povolení četných odchylek od stanoveného složení i technologie výroby potravin. Mohutná vlna výjimek z norem rozvrátila celý systém udržování standardní jakosti potravin a její následky se odstraňovaly jen velmi obtížně.
    Překlad anotaceThe study focuses on three major issues of food quality in Czechoslovakia in 1950–1970. First of all it addresses the issue of food substitutes, which started spreading especially during and after World War II. Another major topic of the study deals with the crisis of the system of quality standards at the beginning of the 1960s, when numerous deviations from the specified ingredients and food-processing technology were permitted for cost-saving reasons. The massive wave of exemptions undermined the entire standard food quality system and its consequences were very hard to overcome.
    PracovištěMasarykův ústav - Archiv (od r. 2006)
    KontaktJan Boháček, bohacek@mua.cas.cz, Tel.: 286 010 134
    Rok sběru2021
    Elektronická adresahttps://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.