Počet záznamů: 1
Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970
- 1.
SYSNO ASEP 0534741 Druh ASEP C - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.) Zařazení RIV D - Článek ve sborníku Název Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970 Překlad názvu Selected issues of food quality in 1950–1970 Tvůrce(i) Franc, Martin (MSUA-W) SAI, SAI, RID, ORCID Zdroj.dok. 1. ročník konference Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin. Sborník příspěvků. - Praha : Ústav konzervace potravin, VŠCHT, 2020 / Škorpilová T. ; Rajchl A. - ISBN 978-80-7592-061-4 Rozsah stran s. 22-35 Poč.str. 14 s. Forma vydání Online - E Akce Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin Datum konání 06.02.2020 - 06.02.2020 Místo konání Praha Země CZ - Česká republika Typ akce EUR Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova Czechoslovakia, 1950-1970 ; food quality ; food substitutes Vědní obor RIV AB - Dějiny Obor OECD History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings) CEP GA20-17501S GA ČR - Grantová agentura ČR Institucionální podpora MSUA-W - RVO:67985921 Anotace Studie se věnuje třem důležitým problémům jakosti potravin v Československu v letech 1950–1970. Nejprve se soustřeďuje na problematiku potravinových náhražek, které se rozšířily především v období 2. světové války a těsně po ní. Druhým tématem studie je krize systému jakostních norem na počátku šedesátých let 20. století, kdy z úsporných důvodů došlo k povolení četných odchylek od stanoveného složení i technologie výroby potravin. Mohutná vlna výjimek z norem rozvrátila celý systém udržování standardní jakosti potravin a její následky se odstraňovaly jen velmi obtížně. Překlad anotace The study focuses on three major issues of food quality in Czechoslovakia in 1950–1970. First of all it addresses the issue of food substitutes, which started spreading especially during and after World War II. Another major topic of the study deals with the crisis of the system of quality standards at the beginning of the 1960s, when numerous deviations from the specified ingredients and food-processing technology were permitted for cost-saving reasons. The massive wave of exemptions undermined the entire standard food quality system and its consequences were very hard to overcome. Pracoviště Masarykův ústav - Archiv (od r. 2006) Kontakt Jan Boháček, bohacek@mua.cas.cz, Tel.: 286 010 134 Rok sběru 2021 Elektronická adresa https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected
Počet záznamů: 1