Počet záznamů: 1  

Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970

  1. 1.
    0534741 - MÚA 2021 RIV CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Franc, Martin
    Vybrané problémy jakosti potravin v letech 1950–1970.
    [Selected issues of food quality in 1950–1970.]
    1. ročník konference Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin. Sborník příspěvků. Praha: Ústav konzervace potravin, VŠCHT, 2020 - (Škorpilová, T.; Rajchl, A.), s. 22-35. ISBN 978-80-7592-061-4.
    [Food technology, food quality. Nové trendy v úchově potravin. Praha (CZ), 06.02.2020-06.02.2020]
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA20-17501S
    Institucionální podpora: RVO:67985921
    Klíčová slova: Czechoslovakia, 1950-1970 * food quality * food substitutes
    Obor OECD: History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
    https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected

    Studie se věnuje třem důležitým problémům jakosti potravin v Československu v letech 1950–1970. Nejprve se soustřeďuje na problematiku potravinových náhražek, které se rozšířily především v období 2. světové války a těsně po ní. Druhým tématem studie je krize systému jakostních norem na počátku šedesátých let 20. století, kdy z úsporných důvodů došlo k povolení četných odchylek od stanoveného složení i technologie výroby potravin. Mohutná vlna výjimek z norem rozvrátila celý systém udržování standardní jakosti potravin a její následky se odstraňovaly jen velmi obtížně.

    The study focuses on three major issues of food quality in Czechoslovakia in 1950–1970. First of all it addresses the issue of food substitutes, which started spreading especially during and after World War II. Another major topic of the study deals with the crisis of the system of quality standards at the beginning of the 1960s, when numerous deviations from the specified ingredients and food-processing technology were permitted for cost-saving reasons. The massive wave of exemptions undermined the entire standard food quality system and its consequences were very hard to overcome.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0312919

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.