Počet záznamů: 1  

Koagulace rozdílných typů látek ze sinic a řas

  1. 1.
    0490040 - ÚH 2019 RIV CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Novotná, Kateřina - Načeradská, Jana - Barešová, Magdalena - Janda, V. - Pivokonský, Martin
    Koagulace rozdílných typů látek ze sinic a řas.
    [Coagulation of different kinds of algal organic matter.]
    Pitná voda 2018. České Budějovice: W&ET team, 2018 - (Kalousková, N.; Dolejš, P.), s. 169-174. ISBN 978-80-905238-3-8.
    [Pitná voda 2018. Tábor (CZ), 28.05.2018-31.05.2018]
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA18-14445S
    Grant ostatní:Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - GA MŠk(CZ) 20-SVV/2017
    Institucionální podpora: RVO:67985874
    Klíčová slova: algal organic matter * Chlorella vulgaris * coagulation * water treatment
    Kód oboru RIV: DJ - Znečištění a kontrola vody
    Obor OECD: Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

    Příspěvek se zabývá charakterizací a koagulací rozdílných typů látek produkovaných fytoplanktonem (algal organic matter - AOM), zejména jejich neproteinovou složkou, tvořenou sacharidy aj. Tyto látky byly získány z celulárního organického materiálu zelené řasy Chlorella vulgaris. Při koagulaci neproteinových AOM byla testována dvě různá koagulační činidla na bázi hliníku (síran hlinitý - SH a polyaluminiumchlorid - PACI). Nejúčinnější koagulace bylo v obou případech dosaženo v oblasti kolem neutrálního pH (7,1-7,5 a 7,6-8,0 při použití SH a PACI, resp.), přičemž byly zapotřebí poměrně vysoké dávky činidla (8 a 10 mg.L-1 Al, resp.). I při optimalizovaných podmínkách koagulace však bylo odstraněno max. cca 20% neproteinových AOM. Vhodné podmínky, účinnost i mechanismy koagulace neproteinové složky se značně liší od těch pro AOM peptidy/proteiny, což souvisí s rozdílnými vlastnostmi daných skupin látek (distribuce molekulových hmotností, množství a charakter povrchových funkčních skupin atd.). Pro účinnou optimalizaci koagulace je tedy rozhodující nejen koncentrace, ale právě i charakter AOM.

    This study focused on coagulation of different algal organic matter (AOM) fractions, especially on its non-proteinaceous fraction. It was derived from cellular organic matter of Chlorella vulgaris, a freshwater algae. Two different Al-based coagulants were employed, i.e. alum and pre-hydrolyzed polyaluminim chloride (PACl). The highest coagulation efficiency was obtained at pH around neutral (pH 7.1-7.5 for alum and pH 7.6-8.0 for PACl) at relatively high dosages of coagulant (8 and 10 mg·L-1 as Al for alum and PACl, resp.). However, the maximum removal reached under the optimized conditions was only approximately 20%. The coagulation behaviour and efficiency of non-proteinaceous matter greatly differ from AOM peptide-proteins, which is discussed in the study.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0284347