Počet záznamů: 1  

První výsledky rekonstrukce stravy jedinců pohřbených u hřbitovního karneru Všech svatých v Kutné Hoře – Sedlci

  1. 1.
    0582431 - ARÚ 2024 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Drtikolová Kaupová, S. - Frolík, Jan - Velemínský, P. - Velímský, Filip - Vytlačil, Z. - Brzobohatá, Hana
    První výsledky rekonstrukce stravy jedinců pohřbených u hřbitovního karneru Všech svatých v Kutné Hoře – Sedlci.
    [The first results of diet reconstruction of individuals buried at the All Saints Charnel House in Kutná Hora – Sedlec.]
    Archeologické rozhledy. Roč. 75, č. 3 (2023), s. 233-252. ISSN 0323-1267
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA21-09637S
    Institucionální podpora: RVO:67985912
    Klíčová slova: stable isotopes * carbon * nitrogen * High Middle Ages * millet
    Obor OECD: Archaeology
    Impakt faktor: 0.6, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://doi.org/10.35686/AR.2023.17

    Příspěvek shrnuje výsledky izotopové analýzy stravy 24 jedinců pohřbených u karneru Všech Svatých v Kutné Hoře - Sedlci. Srovnání bylo provedeno se souborem 20 jedinců z vesnického pohřebiště v Oškobrhu. Strava obou populací byla založena na C3 rostlinách se signifikantním podílem živočišných produktů, případně ryb. V Kutné Hoře byl tento podíl vyšší, zejména u žen. Oba soubory ukazují odklon od pěstování prosa. Porovnání se středoevropskými soubory ukazuje na kvalitní stravu s dostatečným obsahem živočišných bílkovin.

    The paper summarizes the results of the isotopic analysis of the diet of 24 individuals buried at the All Saints' Charnel House in Kutná Hora - Sedlec. The comparison was made with the set of 20 individuals from the village cemetery in Oškobrh. The diet of both populations was based on C3 plants with a significant proportion of animal products, possibly fish. In Kutná Hora, this share was higher, especially among women. Both sets show a shift away from millet cultivation. A comparison with Central European datasets shows a high-quality diet with a sufficient content of animal protein.
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0350500

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.