Počet záznamů: 1  

Umění pozdního středověku v hornické oblasti Krušnohoří

  1. 1.
    0543928 - ÚACH 2022 RIV CZ cze M - Část monografie knihy
    Hradilová, J. - Hradil, David
    Nové poznatky o technice a původní podobě oltáře sv. Barbory: výsledky neinvazivního a materiálového průzkumu.
    [New understanding of the technique and original appearance of the altar of St. Barbara: results of non-invasivematerials research.]
    Umění pozdního středověku v hornické oblasti Krušnohoří. Vol. 4. Ústí nad Labem: Ústecký kraj, 2021 - (Šrejberová, J.), s. 42-58. Kulturní dědictví Ústeckého kraje, 4. ISBN 978-80-88140-41-2
    Institucionální podpora: RVO:61388980
    Klíčová slova: Hans Hesse and workshop * MA - XRF scanning * IRR reflectography * X-ray radiography * materialsresearch * poliment * gilding * Zwischgold
    Obor OECD: Analytical chemistry

    Materiálový průzkum oltáře ze sbírek Oblastního muzea Chomutov doložil podobnost malby oltářních křídel a predely s jinými pracemi náležejícími Hansi Hessemu a jeho dílně. Byla odhalena podkresba velmi blízká té jeho. Byly rozlišeny celkem dva styly podkreseb, což prokazuje účast dvou mistrů na tvorbě díla. V malbě byly použity pigmenty ve stejném technologickém kánonu, jaký používal Hanse Hesse. Socha sv. Barbory byla k oltáři přidaná později.

    Materials research of the altar from the collections of the Chomutov Regional Museum proved the similarity of the painting of the altar wings and the predela with other works belonging to Hans Hesse and his workshop. An underdrawing very close to his was revealed. A total of two styles of underdrawing were distinguished, which proves the participation of two masters in the creation of the work. Pigments were used in the same technological canon as it was typical for Hans Hesse. Statue of St. Barbara was added to the altar later.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0329890

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.