Počet záznamů: 1  

Huygens a Fontenelle o mimozemšťanech a lidech

  1. 1.
    0489477 - FLÚ 2019 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Špelda, Daniel
    Huygens a Fontenelle o mimozemšťanech a lidech.
    [Huygens and Fontenelle on Aliens and Humans.]
    Teorie vědy. Roč. 39, č. 2 (2017), s. 141-165. ISSN 1210-0250. E-ISSN 1804-6347
    Grant CEP: GA ČR GB14-37038G
    Institucionální podpora: RVO:67985955
    Klíčová slova: early modern cosmology * Fontenelle * Huygens * extraterrestrial life * the infinite universe * cognitive passions
    Obor OECD: Philosophy, History and Philosophy of science and technology
    http://teorievedy.flu.cas.cz/index.php/tv/article/view/385

    Článek se zabývá vybranými aspekty dvou známých publikací o mnohosti světů a mimozemském životě, které vyšly na konci 17. století. Jedná se o Entretiens sur la pluralité des mondes (1686) Bernarda de Fontenelle a Cosmotheoros (1698) Christiaana Huygense. V první části se článek soustředí především na to, jak oba autoři chápou postavení člověka v obydleném a neohraničeném univerzu. Ve druhé části se článek zabývá tzv. kognitivními vášněmi: zejména strachem, úžasem a zvědavostí.

    The article deals with selected aspects of two well-known publications on the multiplicity of worlds and extraterrestrial life that emerged at the end of the 17th century. These are Entretiens sur la pluralité des mondes (1686) by Bernard de Fontenelle and Cosmotheoros (1698) by Christiaan Huygens. In the first part, the article focuses primarily on how both authors understand the position of man in an inhabited and unbounded universe. In its second part, the article deals with so-called cognitive passions: especially with fear, amazement and curiosity.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0283886

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    2017_J_0489477.pdf3380.2 KBVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.