Počet záznamů: 1  

Velocity, attenuation, and quality factor in anisotropic viscoelastic media: A perturbation approach

  1. 1.
    0310834 - GFÚ 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Vavryčuk, Václav
    Velocity, attenuation, and quality factor in anisotropic viscoelastic media: A perturbation approach.
    [Rychlost, útlum a faktor kvality v anizotropních viskoelastických prostředích: přístup pomocí poruchové teorie.]
    Geophysics. Roč. 73, č. 5 (2008), D63-D73. ISSN 0016-8033. E-ISSN 1942-2156
    Grant CEP: GA ČR GA205/05/2182; GA AV ČR IAA300120801
    Grant ostatní: EC(XE) MTKI-CT-2004-517242
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z30120515
    Klíčová slova: wave propagation * anisotropic viscoelastic media * Q-factor
    Kód oboru RIV: DC - Seismologie, vulkanologie a struktura Země
    Impakt faktor: 1.349, rok: 2008 ; AIS: 0.475, rok: 2008
    DOI: https://doi.org/10.1190/1.2921778

    Velocity, attenuation, and the quality Q- factor of waves propagating in homogeneous media of arbitrary anisotropy and attenuation strength are calculated in high-frequency asymptotics using a stationary slowness vector, the vector evaluated at the stationary point of the slowness surface. This vector is generally complex-valued and inhomogeneous, meaning that the real and imaginary parts of the vector have different directions.

    Rychlost, útlum a faktor kvality vln šířících se v homogenních prostředích s obecnou anizotropií a s libovolně silným útlumem jsou počítány pomocí vysokofrekvenčního přiblížení s využitím stacionárního vektoru pomalosti. Stacionární vektor pomalosti je vektor určený stacionárním bodem na ploše pomalosti. Tento vektor je obecně komplexní a nehomogenní, což znamená, že reálná a imaginární část vektoru mají rozdílný směr. Stacionární vektor je počítán pomocí poruchové teorie. Porucha stacionárního vektoru se určuje řešením tří lineárních rovnic. Numerické modelování ukazuje, že poruchový přístup je vysoce přesný.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0162590
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.