Počet záznamů: 1  

Purification of Titania Gels

  1. 1.
    0309202 - ÚCHP 2009 RIV SK eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Matějová, Lenka - Cajthaml, Tomáš - Klusoň, P. - Benada, Oldřich - Matěj, Z. - Šolcová, Olga
    Purification of Titania Gels.
    [Čistění titaničitých gelů.]
    Proceedings. Bratislava: Slovak Society of Chemical Engineering, 2008 - (Markoš, J.), s. 166. ISBN 978-80-227-2903-1.
    [35th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering. Tatranské Matliare (SK), 26.05.2008-30.05.2008]
    Grant CEP: GA AV ČR KAN400720701; GA AV ČR IAA4072404
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504; CEZ:AV0Z50200510
    Klíčová slova: sol-gel * TiO2 powder * supercritic fluid extraction
    Kód oboru RIV: CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

    Titania gels prepared by sol-gel method in reverse micelle environment were purificated by calcination, supercritical CO2 extraction, subcritical water extraction and subcritical methanol extraction. Their combination was also performed. Deeper textural and structural properties were determined by XRD, nitrogen physical adsorption, TEM and elementar analysis.

    K purifikaci surových titaničitých gelových vzorků a k získání oxidu titaničitého v práškové formě byla použita extrakční technika využívající tekutiny v jejich podkritickém a nadkritickém stavu, která byla porovnávána se standardně prováděnou kalcinací. Titaničité gely byly připraveny metodou sol-gel řízenou v inverzně micelárním prostředí neionogenního tenzidu komerční řady Triton X v cyklohexanu. Byly testovány následující způsoby zpracování gelů:kalcinace, extrakce nadkritickým CO2, extrakce podkritickou H2O, extrakce nadkritickým CO2 s následnou kalcinací a kombinovaná extrakce podkritickou H2O a nadkritickým CO2. Texturní vlastnosti, strukturní vlastnosti a čistota připraveného práškového TiO2 byly charakterizovány prostřednictvím fyzisorpce dusíku při 77K, práškové rentgenové difrakce, transmisní elektronové mikroskopie a organické elementární analýzy.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0161413

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.