Počet záznamů: 1  

Psychoreologie rtěnek

  1. 1.
    0196110 - UH-J 20003031 RIV SK cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Štern, Petr - Pokorný, J. - Valentová, H. - Panovská, Z.
    Psychoreologie rtěnek.
    [Psychorheology of lipsticks.]
    Proceedings of the International Conference on Cosmetology. Bratislava: Slovenský kozmetologický zväz, 2000, s. 66-69. ISBN 80-227-1395-3.
    [International Conference on Cosmetology. Stará Lubovňa (SK), 20.09.2000-22.09.2000]
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z2060917
    Kód oboru RIV: BK - Mechanika tekutin

    Soubor 10 rtěnek obdobného složení, ale značně odlišné tvrdosti, byl zkoumán reologickými metodami a sensorickou analýzou při teplotách 20 a 30řC. Teplotní rozdíly se projevily jak ve výsledcích reologického měření, tak i sensorické analýzy textury. Mezi hodnotami statické meze toku a zdánlivé viskozity na jedné straně a hodnotami různých sensorických ukazatelů na druhé straně sice existovaly statisticky průkazné souvislosti, ale pro velký rozptyl výsledků byly tyto vztahy málo vhodné pro náhradu sensorické analýzy reologickým měřením.

    A set of 10 lipsticks of similar composition, but of very different hardness, was studied using both rheological (static yield value and apparent viscosity) and sensory (acceptability of colour, acceptability of odour, application on test paper and on lips, contours, removal of applied lipstick by movement of lips or by cotton) methods at 20 and 30řC. Differences in the temperature affected both rheological and sensory measurements of texture. There existed statistically significant correlations between the rheological and sensory characteristics, but the variability was rather high so that sensory indicators cannot be replaced by rheological measurements with sufficient reliability, even when they are useful as screening methods.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0091753

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.