Počet záznamů: 1  

Jan Fried a Jihlava (Poznámky k dějepisectví Českomoravské vrchoviny). Výběrová edice z korespondence k jihlavskému působení Jana Frieda

  1. 1.
    0123241 - A-Z 20023079 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Kábová, Hana
    Jan Fried a Jihlava (Poznámky k dějepisectví Českomoravské vrchoviny). Výběrová edice z korespondence k jihlavskému působení Jana Frieda.
    [Jan Fried and Jihlava (Comments on the historiography of the Czech-Moravian Highlands). Selective edition of correspondence about Fried´s activities in Jihlava.]
    Jihlavská archivní ročenka. 2-3, 2000-2001, - (2002), s. 115-148
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z8077915
    Klíčová slova: Fried * Czech historiography * Jihlava
    Kód oboru RIV: AB - Dějiny

    Regionální historik Jan Fried (1881-1965) byl v letech 1922-1936 definitivním profesorem českého státního reformního reálného gymnázia v Jihlavě, kde působil i jako muzejník a v oblasti památkové péče. Vícefondová a monotematická edice korespondence zachycuje Friedovy aktivity v Jihlavě. Vychází z archiválií Okresního muzea Pelhřimov, Archivu Akademie věd České republiky a Státního okresního archivu Jihlava. Dokládá Friedův badatelský výzkum, zájem o památky, muzeum a archiv. Je v ní zastoupena korespondence s Josefem Dobiášem, Arnoštem Kábou, Rudolfem Hurtem, J. V. Šimákem ad.

    Regional historian Jan Fried (1881-1965) was a teacher of grammar school in Jihlava (1922-1936), where he worked in museum and in the care of historical monuments too. The selective edition represents Fried´s activities in Jihlava. It draws from the Pelhřimov District museum, Archives of the Academy of Sciences of the Czech Republic and Jihlava State district archives. It documents Fried's scientific work, interest in museums and archives. It contains correspondence with Josef Dobiáš, Arnošt Kába, Rudolf Hurt, J. V. Šimák etc.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0021508

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.