Počet záznamů: 1  

Relation between the kinetic and equilibrium quantities in size-exclusion chromatography

  1. 1.
    0105700 - UMCH-V 20043270 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Netopilík, Miloš
    Relation between the kinetic and equilibrium quantities in size-exclusion chromatography.
    [Vztahy mezi kinetickými a rovnovážnými veličinami v rozměrově vylučovací chromatografii.]
    Journal of Chromatography A. Roč. 1038, 1-2 (2004), s. 67-75. ISSN 0021-9673. E-ISSN 1873-3778
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z4050913
    Klíčová slova: chromatography theory * mobile and solid phase * adsorption and desorption
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie
    Impakt faktor: 3.359, rok: 2004

    Separation mechanisms in the adsorption and size-exclusion chromatography (SEC) modes are equivalent and can be described in terms of a mean fraction of the analyte in mobile phase (MP) and the number of interactions of molecules of the analyte in MP and in pores of/on the solid phase (SP). This is derived by comparing a recent theory of SEC with the theory of Giddings and Eyring for the adsorption chromatography. The elution volume is the excluded volume divided by the mean fraction of the analyte in mobile phase. Relations between the probabilities of adsorption and desorption of the molecule and the fractions of the analyte in MP and SP were derived.

    Separační mechanismy v adsorpčním a rozměrově-vylučovacím módu (SEC) chromatografie jsou ekvivalentní a mohou být popsány v termínech středních frakcí analytu v mobilní fázi a v pórech mobilní fáze. Tento poznatek byl odvozen srovnáním nedávno zveřejněné teorie SEC s teorií adsorpční chromatografie Giddingse a Eyringa. Eluční objem je roven vyloučenému objemu dělenému střední frakcí analytu v mobilní fázi. Dále byly odvozeny vztahy mezi pravděpodobnostmi adsorpce a desorpce a středními frakcemi analytu ve fázích.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0012915

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.