Počet záznamů: 1
Zdroje polynenasycených mastných kyselin v jeskyních Slovenského krasu
- 1.0105419 - UPB-H 20043024 RIV SK cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
Elhottová, Dana - Krištůfek, Václav - Nováková, Alena - Lukešová, Alena - Tříska, Jan - Kováč, L. - Mock, A. - Luptáčik, P.
Zdroje polynenasycených mastných kyselin v jeskyních Slovenského krasu.
[The sources of polyunsaturated fatty acids in the caves of Slovak Karst.]
Výskum, využívanie a ochrana jaskýň. 4.vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, Zborník referátov. Liptovský Mikuláš: Správa slovenských jaskýň, 2004, s. 155-161. ISBN 80-8064-201-X.
[Výskum, využívanie a ochrana jaskýň. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou /4./. Tále (SK), 05.10.2003-08.10.2003]
Grant ostatní: VEGA(SK) 1/0441/03; VEGA(SK) 1/9203/02
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6066911
Klíčová slova: bat guano * karstic caves * isopoda
Kód oboru RIV: EH - Ekologie - společenstva
Studie ukázala, že mezi nejdůležitější zdroje polynenasycených mastných kyselin, nezbytných pro růst a vývoj živočichů, patřily v jeskyních Slovenského krasu: částečně rozložené netopýří guano osídlené mukorovitými houbami a samotné saprotrofní houby. Vysoce kvalitním zdrojem byly řasové kultury, jejichž výskyt byl však v jeskyních velmi omezený. Nezanedbatelným zdrojem PUFA byly také zbytky semen, splavované z povrchu nad jeskyní a ulpívající na stěnách jeskyně. PUFA byly také detekované v bakteriích izolovaných zejména z povrchu těla nebo zažívacího traktu stejnonožce M. graniger.
The sources of nutritionally important compounds - polyunsaturated fatty acids (PUFA; GC and GC/ MS detection) were identified in the caves of Slovak Karst (Domica, Ardovská Cave). Saprotrophic fungi and partly degraded bat guano (colonized by mucor fungi) were the most important sources of PUFA in both caves. Content and composition of PUFA, found in the body of Mesoniscus graniger (Isopoda, representative of truly cave animal), was very similar to the bat guano. Algae cultures (rarely isolated from the caves) were also important source with high qualitative PUFA spectrum. Traces PUFA content was detected in the bacterial isolates originated from the body surface and gut tract of M. graniger. Initial food-preferential tests, which were arranged in cave conditions, documented that algae and saprotrophic microfungi cultures were the most attractive microorganisms for M. graniger; bacteria ranked second.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0012662
Počet záznamů: 1