Počet záznamů: 1  

Characteristics of mixed bacterial cultures degarding EDTA, isolated from Czech sources

  1. 1.
    0102725 - UEK-B 20043020 RIV BG eng J - Článek v odborném periodiku
    Ivanova, V. - Šafaříková, Miroslava - Vassileva, A. - Tonkova, A.
    Characteristics of mixed bacterial cultures degarding EDTA, isolated from Czech sources.
    [Charakteristiky směsných bakteriálních kultur degradujících EDTA, izolovaných z českých zdrojů.]
    Scientific Works of University of Food Technologies - Plovdiv. Roč. 51, č. 3 (2004), s. 306-311. ISSN 0477-0250.
    [Food Science, Techniques and Technologies 2004. Plovdiv, 27.10.2004-29.10.2004]
    Grant CEP: GA AV ČR IBS6087204
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6087904
    Klíčová slova: EDTA * biodegradation
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie

    Cultivation of mixed bacterial cultures isolated from Czech sources was optimized. Maximal and optimal EDTA concentrations for growth, optimal temperature, effect of growth factors and sources of carbon and nitrogen were determined. Results were compared to those obtained for mixed culture isolated from Bulgarian sources. The isolates were identified as members of genera Aeromonas, Alcaligenes, Arthrobacter, Bacillus, Escherichia, Pseudomonas, Xanthomonas using classical methods for identification. Members of families Rhizobiaceae and Enterobacteriaceae were also present

    Byla optimalizována kultivace směsných bakteriálních kultur izolovaných z českých zdrojů. Byla určena maximální a optimální růstová koncentrace EDTA, optimální teplota, vliv růstových faktorů, zdroje uhlíku a dusíku. Získané výsledky byly porovnány s výsledky obdobných bakteriálních kultur z bulharských zdrojů. Izoláty byly s použitím klasických metod identifikovány jako zástupci rodů Aeromonas, Alcaligenes, Arthrobacter, Bacillus, Escherichia, Pseudomonas, Xanthomonas. Byla také zjištěna přítomnost bakterií z čeledí Rhizobiaceae a Enterobacteriaceae
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0010064

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.