Počet záznamů: 1  

Effect of copolymer composition on film-formation and flow properties of functionalized latex binders

  1. 1.
    0101305 - UMCH-V 20043025 RIV FR eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Šňupárek, J. - Quadrat, Otakar
    Effect of copolymer composition on film-formation and flow properties of functionalized latex binders.
    [Vliv složení kopolymeru na filmotvorné a tokové vlastnosti funkcionalizovaných latexových pojiv.]
    Congress Proceedings. Paris: French Association of Technicians of Paints, Varnishes, Inks and Adhesives, 2004, s. 835-847. 3.
    [FATIPEC Congress /27./. Aix-en-Provence (FR), 19.04.2004-21.04.2004]
    Grant CEP: GA ČR GA104/02/1360; GA ČR GA104/03/1378
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z4050913
    Klíčová slova: functionalized latex * acrylic copolymer * film formation
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie

    Acrylic and styrene/acrylic latex binders comprising functional monomers as acrylic acid, methacrylic acid, methacrylamide and hydroxyethyl methacrylate in differenct concentration levels were synthesized. It was shown that the extent of particle swelling and hydroplasticization of alkali-swellable particles was affected by the "hard" comonomer polarity. The effect of dissociated carboxylic groups on increase in latex viscosity and on lowering minimum film forming temperature was much more pronounced in the case of methyl methacrylate comonomer.

    Byla připravena akrylátová a styren/akrylátová pojiva obsahující různé množství reaktivních monomerních jednotek (akrylová či methakrylová kyselina, methakrylamid, hydroxyethyl methakrylát). Bylo ukázáno, že nabotnání a hydroplastifikace částic jsou ovlivněny polaritou "tvrdého" monomeru. Účinek disociavaných karboxylových skupin a snížení minimální filmotvorné teploty byly mnohem vyšší v případě methyl-methakrylátu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0008739

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.