Počet záznamů: 1  

Molekulární přístupy ke studiu šíření rostlin v řekách

  1. 1.
    0099970 - BÚ 2008 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Fér, T. - Hroudová, Zdenka - Pfosser, M.
    Molekulární přístupy ke studiu šíření rostlin v řekách.
    [Molecular approaches in the study of plant dispersal in river corridors.]
    Zprávy České botanické společnosti. Roč. 42, Mater. 22 (2007), s. 67-84. ISSN 1212-3323
    Grant CEP: GA AV ČR KJB6111304
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z60050516
    Klíčová slova: wetland plants * river corridors * genetic diversity
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    V článku je diskutováno využití molekulárních metod ke zjištění převládajícího způsobu šíření vodních rostlin v řekách a jejich přítocích. Je to ukázáno na výsledcích studia šíření rostlin v povodí řek Cidliny a Mrliny, zčásti i Labe a Jizery (východní a střední Čechy). Byly srovnány čtyři druhy, lišící se převládajícím způsobem rozmnožování: Sparganium erectum, Nuphar lutea, Phragmites australis a Typha latifolia. U druhů šířících se převázně hydrochorně bylo prokázáno šířené dolů po proudu, zatímco malé rozdíly v genetické variabilitě mezi řekami svědčily o podílu anemo- či zoochorie u ostatních druhů.

    The use of molecular methods detecting prevailing ways of reproduction and dispersal of aquatic plants in rivers and their tributaries is presented on the results of the study of plant dispersal in the catchments of Cidlina and Mrlina rivers and partly Labe and Jizera rivers (East and Central Bohemia). Four species differring in prevailnig way of reproduction were compared: Sparganium erectum, Nuphar lutea, Phragmites australis and Typha latifolia. Prevailing downstream dispersal was detected in species spreading by hydrochory, while little genetic variation between rivers indicated partial dispersal by anem- and zoochory in other species.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0158417

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.