Počet záznamů: 1  

Grain-size effect in BaTiO.sub.3./sub. ceramics: study by far infrared spectroscopy

  1. 1.
    0079393 - FZÚ 2007 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    Ostapchuk, Tetyana - Petzelt, Jan - Savinov, Maxim - Buscaglia, V. - Mitoserius, L.
    Grain-size effect in BaTiO3 ceramics: study by far infrared spectroscopy.
    [Efekt rozměru zrn v keramikách BaTiO3 : studium dalekou infračervenou spektroskopií.]
    Phase Transitions. Roč. 79, 6-7 (2006), s. 361-373. ISSN 0141-1594. E-ISSN 1029-0338
    Grant CEP: GA ČR GP202/06/P219; GA ČR GA202/04/0993
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10100520
    Klíčová slova: barium titanat * nanocrystalline ceramics * infrared reflectivity * permittivity * grain-size effect * soft-mode
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    Impakt faktor: 0.830, rok: 2006

    The article offers comparative study of two nanocrystalline (50 and 100 nm averaged grain size) and two coarse-grain (1.2 and 10 µm averaged grain size) ceramics by means of Fourier transform infrared spectroscopy in a broad temperature range (10-570 K). It appears that the stiffening and weakening of the overdamped soft mode is the only reason for the reduced dielectric permittivity of nanocrystalline ceramics in the paraelectric phase, but a strong grain-size dependence of the dielectric constant in the ferroelectric phase is not connected with with the changes in lattice dynamics

    Tento článek nabízí porovnávací výzkum dvou nanokrystalických (50 a 100 nm velká zrna) a dvou velkozrnných (1,2 a 10 µm velká zrna) keramik pomocí fourierovské infračervené spektroskopie v širokém teplotním intervalu (10-570 K). Ukázalo se, že v paraelektrickém stavu příčinou menší dielektrické permitivity je ztuhnutí a oslabení přetlumeného měkkého modu v nanozrnných keramikách, kdežto ve feroelektrickém stavu silná závislost dielektrické konstanty na rozměru zrn nesouvisí s dynamikou mřížky
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0144155

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.