- Detection and Characterization of Structural Changes in the Hard-Disk…
Počet záznamů: 1  

Detection and Characterization of Structural Changes in the Hard-Disk Fluid Near Freezing/Melting Conditions

  1. 1.
    0028735 - UCHP-M 20050190 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Moučka, F. - Nezbeda, Ivo
    Detection and Characterization of Structural Changes in the Hard-Disk Fluid Near Freezing/Melting Conditions.
    [Detekce a charakterizace strukturních změn v systému tuhých disků v blízkosti podmínek tuhnutí/tání.]
    Physical Review Letters. Roč. 94, - (2005), s. 406011-406013. ISSN 0031-9007. E-ISSN 1079-7114
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
    Klíčová slova: hard disc * mc simulation
    Kód oboru RIV: CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Impakt faktor: 7.489, rok: 2005

    The fluid of two-dimensional hard disks is investigated over a range of densities by Monte Carlo simulations in order to detect and characterize structural changes which take place when the condition of freezing/melting is approached. We use the Voronoi tessellation and a certain shape factor which turns out to be a clear indicator of the presence of different underlying sub-structures (domains). Close to the freezing condition the probability distribution of the shape factor develops a second distinct maximum corresponding to a predominant presence of near-regular hexagons, whereas the original peak, having its origin primarily in pentagons and distorted hexagons, diminishes and disappears at melting density.

    Monte Carlo simulacemi byla studována struktura systému tuhých disků s cílem odhalit a charakterizovat strukturní změny v oblasti tuhnutí/tání. Byl definován jistý tvarový factor a aplikován na Voronojovy buňky, který dokáže tyto změny charakterizovat. V oblasti přechodu vykazuje tento factor druhý lokální extrem.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0118649
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.