Počet záznamů: 1
Malé dějiny brambor
- 1.0026742 - EÚ 2006 RIV CZ cze M - Část monografie knihy
Hrdá, Judita
Pojednání o bramborách a receptech v kuchyni všední i sváteční našeho i minulého věku.
[A Paper on potatoes and recipes in everyday and celebratory cuisine of our present and past.]
Malé dějiny brambor. 2. Pelhřimov: Nová tiskárna Pelhřimov, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Etnologický ústav AV ČR Praha, 2005 - (Bílek, K.; Kábová, H.; Kutnar, A.; Kutnar, P.), s. 181-196. ISBN 80-86559-30-0
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z90580513
Klíčová slova: Cookbooks * Potatoes * History of potatoes * Potato dishes
Kód oboru RIV: AC - Archeologie, antropologie, etnologie
V dané studii byl naznačen význam a užitek brambor pro nás a naši historii v průběhu staletí. Na jednotlivých receptech bylo ukázáno, jak se jejich existence odrazila v kuchyni šlechtické, měšťanské i lidové. Jak se postupně rozrůstal repertoár pokrmů z brambor od 18. století do 20. století. Na počátku 17. století byly brambory v českých zemích vzácnou plodinou šlechtických a klášterních zahrad. Ve 20. a 30. letech 19. století pronikly brambory do lidové kuchyně. Pravděpodobně nejstarší českou kuchařskou knihou, ve které se objevují brambory, je "Kniha kuchařská", která byla vytištěná v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712. Jídla z brambor má ve svých knihách i jedna z nejuznávanějších žen měšťanské kuchyně počátku 19. století M. D. Rettigová (1785-1845). Její "Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské" vyšla čtyřikrát během jejího života. Bylo to v letech 1826-1844 a ve čtvrtém vydání bylo uveřejněno již 16 jídel s brambory.
This study has shown how important and useful potatoes have become in Czech history over the centuries. It has graphically presented and in individual recipes how the existence of potatoes was mirrored in aristocratic, town and folk cuisine, and how the range of potato dishes gradually grew from the 18th to 20th century. At the beginning of 17th century, potatoes were a rarity in Czech lands, found only in the gardens of the aristocracy and monasteries. They appeared in folk cuisine in the 1820`s and 1830`s. Probably the oldest Czech cookbook where potatoes appear is the Book of Cookery published in Prague in 1712 by K. Koniášová. Potato dished introduced in her cookbooks Magdalena D. Rettigová (1785-1845) who especially contributed to the marked spread of the culinary arts in the Czech lands.The Home Cookbook, or A paper on Meat and Lent Meals for the Daughters of Bohemia and Moravia was published for time four times in 1826-1844 and introduced 16 potato dishes in the fourth edition.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0116935
Počet záznamů: 1