Počet záznamů: 1  

Migrace klimaxových dřevin na Šumavu v Holocénu

  1. 1.
    0000114 - BÚ 2005 RIV SK cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Svobodová, Helena
    Migrace klimaxových dřevin na Šumavu v Holocénu.
    [Migration of climax trees in the Šumava Mts during the Holocene.]
    Bulletin Slovenskej botanickej spoločnosti pri SAV - Supplement 11: Vegetační výzkum a mapování regionů. Hranice v geobotanike. Bratislava: Slovenská botanická spoločnosť pri SAV, 2004 - (Kolbek, J.; Valachovič, M.), s. 207-216. ISBN 80-901151-9-5.
    [Mezinárodní seminář česko-slovenských botaniků /1./. Křivoklát (CZ), 12.06.2000-16.06.2000]
    Grant CEP: GA AV ČR(CZ) IAA6005202
    Klíčová slova: palynological analyses * climax trees * Holocene
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    Migrace klimaxových dřevin na Šumavu začala v holocenním období atlantiku (8000 B.P.) extenzivním šířením smrku a buku. V subboreálu (5000 B.P.) se dále šířil buk a hlavně jedle. V kontextu lesních ekosystémů střední Evropy je pro Šumavu významný vývoj čistých jedlin. Přirozená skladba horského lesa byla dramaticky přeměna v posledních 200 letech celoplošnou výsadbou smrkových monokultur.

    The palynological analyses bring the information about the unique development of vegetation of the Šumava Mts during the Late glacial and the Holocene. The Atlantic period (8.000 B.P.) was characterized by the extensive development of Picea and Fagus forests, which covered the whole region of Šumava. The next period of Subboreal (5.000 B.P.) Abies-Fagus forests, with remarkable representation of Abies substituted these stands in such abundance, which is not common over Europe. About two hundred years ago the natural development of the forests was interrupted by the human activities and natural composition of the Fagus-Abies-Picea forest was dramatically changed to the monospecific stands of Picea.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0017404

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.