Počet záznamů: 1

Fenomén "zdravé výživy" v českých zemích 1945-1989

  1. 1.
    0348337 - MSUA-W 2011 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Franc, Martin
    Fenomén "zdravé výživy" v českých zemích 1945-1989.
    [Phenomenon of the "healthy nutrition" in Czech region 1945-1989.]
    Alergie. Roč. 12, č. 3 (2010), s. 163-166 ISSN 1212-3536.
    [Alergie začíná v dětství. Setkání dětských alergologů a klinických imunologů /9./. Telč, 18.06.2010-20.06.2010]
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z80770509
    Klíčová slova: nutrition strategy 1945-1989 * Czechoslovakia
    Kód oboru RIV: AB - Dějiny

    Podán přehled pokusů o racionalizaci výživy v období 1945-1989. Státní zájem vedl ke vzniku Společnosti pro racionální výživu a Ústavu pro výzkum výživy lidu. V dalším vývoji se uplatnily vlivy sovětské školy, zejména její podpora vysoké spotřeby bílkovin. Velká spotřeba sacharidů vedla k nárůstu obezity ve společnosti. Její řešení bylo ideologicky zkresleno. Společenské změny v 90. letech otevřely cestu k mnoha alternativním koncepcím a oslabily vliv lékařů na diskurs.

    This article focuses on attempts of racionalization in nutrition in 1945-1989. During autumn 1945 the Society for Rational Nutrition and later the Institute for Research on People’s Nutrition took up activities. At the beginning there were strong influences from the USSR, especially as regards the proteins’ importance. At the end of fifties and at the sixties, seventies and eighties questions of overweight and obesity dominated. A high carbohydrates consumption was the problem. Health obesity risk gained the ears of top politicians in an oversimplified forms. In nineties began real boom of various eating concepts began, when in context of all-society changes the distinct weakening of the medical discussion on rational healthy nutrition strategy occured.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0188893