Počet záznamů: 1

Induction of lipid oxidation by polyunsaturated fatty acids of marine origin in small intestine of mice fed a high-fat diet

  1. 1.
    0323745 - FGU-C 2009 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    van Schothorst, E. M. - Flachs, Pavel - Franssen-van Hal, N. - Kuda, Ondřej - Bunschoten, A. - Molthoff, J. - Vink, C. - Hooiveld, G. J.E.J. - Kopecký, Jan - Keijer, J.
    Induction of lipid oxidation by polyunsaturated fatty acids of marine origin in small intestine of mice fed a high-fat diet.
    [Indukce oxidace lipidů polynenasycenými mastnými kyselinami mořského původu v tenkém střevě myší krmených dietou s vysokým obsahem tuku.]
    BMC Genomics. Roč. 110, č. 10 (2009), s. 1-11 ISSN 1471-2164
    Grant CEP: GA MŠk(CZ) 1M0520
    Grant ostatní: Nature management and food quality(NL) 8037173901; Dutch Ministry of Economic Affairs through the Innovation Oriented Research Program on Genomics(NL) IGE01016
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50110509
    Klíčová slova: PUFA * small intestinal
    Kód oboru RIV: FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolizmus, výživa
    Impakt faktor: 3.759, rok: 2009

    We published that marine n-3 fatty acids regulate small intestinal gene expression and increase fatty acid oxidation in mice fed high-fat diet. Since this organ contributes significantly to whole organism energy use, this effect on the small intestine may well contribute to the beneficial physiological effects of marine PUFAs under conditions that will normally lead to development of obesity, insulin resistance and diabetes

    Publikovali jsme, že n-3 mastné kyseliny mořského původu regulují genovou expresi v tenkém střevě a zvyšují oxidaci mastných kyselin u myší krmených dietou s vysokým obsahem tuku. Protože tento orgán přispívá významně k celotělovému využití energie, přispívá tento výsledek k benefičnímu fyziologickému účinku PUFAs mořského původu za podmínek, které by normálně vedly k rozvoji obezity, inzulínové rezistence a diabetu
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0171611