Výsledky vyhledávání

  1. 1.
    0545661 - MBÚ 2022 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
    Sánchez, Daniel - Hoffmanová, I. - Szczepanková, Adéla - Hábová, Věra - Tlaskalová-Hogenová, Helena
    Contribution of Infectious Agents to the Development of Celiac Disease.
    Microorganisms. Roč. 9, č. 3 (2021), č. článku 547. E-ISSN 2076-2607
    Grant CEP: GA TA ČR(CZ) TH03010019
    Grant ostatní: AV ČR(CZ) StrategieAV21/19
    Program: StrategieAV
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: celiac disease * infections * microbiota * parasites * gluten-free diet * immune response
    Obor OECD: Microbiology
    Impakt faktor: 4.926, rok: 2021
    Způsob publikování: Open access
    https://www.mdpi.com/2076-2607/9/3/547
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0322332
     
     
  2. 2.
    0541299 - MBÚ 2021 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
    Lakhneko, O. - Danchenko, M. - Morgun, B. - Kovac, A. - Majerova, P. - Škultéty, L'udovít
    Comprehensive Comparison of Clinically Relevant Grain Proteins in Modern and Traditional Bread Wheat Cultivars.
    International Journal of Molecular Sciences. Roč. 21, č. 10 (2020), č. článku 3445. E-ISSN 1422-0067
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: amylase-trypsin-inhibitors * triticum-aestivum l. * proteomic analysis * celiac-disease * Triticum aestivum L * food quality * cereal allergens * discovery proteomics * gluten * celiac disease
    Obor OECD: Microbiology
    Impakt faktor: 5.924, rok: 2020
    Způsob publikování: Open access
    https://www.mdpi.com/1422-0067/21/10/3445
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0318880
     
     
  3. 3.
    0536353 - ÚVGZ 2021 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
    Penuelas, Josep - Gargallo-Garriga, Albert - Janssens, I. A. - Ciais, P. - Obersteiner, P. - Klem, Karel - Urban, Otmar - Zhu, Y.G. - Sardans, Jordi
    Could Global Intensification of Nitrogen Fertilisation Increase Immunogenic Proteins and Favour the Spread of Coeliac Pathology?
    Foods. Roč. 9, č. 11 (2020), č. článku 1602. E-ISSN 2304-8158
    Grant CEP: GA MŠk(CZ) EF16_019/0000797
    Institucionální podpora: RVO:86652079
    Klíčová slova: bread-making quality * environmentally-induced changes * amino-acid-composition * durum-wheat * winter-wheat * grain-yield * omega-gliadins * spring wheat * technological quality * nutritional-value * global intensification of N fertilisation * wheat * allergenic proteins * gluten proteins * coeliac pathology
    Obor OECD: Agriculture
    Impakt faktor: 4.350, rok: 2020
    Způsob publikování: Open access
    https://www.mdpi.com/2304-8158/9/11/1602
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0314133
     
     
  4. 4.
    0534988 - MBÚ 2021 RIV IR eng J - Článek v odborném periodiku
    Makovický, P. - Makovický, P. - Čaja, Fabian - Rimárová, K. - Samasca, G. - Vannucci, Luca
    Celiac disease and gluten-free diet: past, present, and future.
    Gastroenterology and hepatology from bed to bench. Roč. 13, č. 1 (2020), č. článku 7069540. ISSN 2008-2258
    Grant CEP: GA MŠk(CZ) ED1.1.00/02.0109
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: Gluten-free diet * Celiac disease * Cereals * Small bowel * Nutrition
    Obor OECD: Microbiology
    Způsob publikování: Omezený přístup
    https://journals.sbmu.ac.ir/ghfbb/index.php/ghfbb/article/view/1728
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0313113
     
     
  5. 5.
    0524348 - ÚVGZ 2021 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Bedrníček, J. - Jirotkova, D. - Kadlec, J. - Laknerová, I. - Vrchotová, Naděžda - Tříska, Jan - Samková, E. - Smetana, P.
    Thermal stability and bioavailability of bioactive compounds after baking of bread enriched with different onion by-products.
    Food Chemistry. Roč. 319, JUL 2020 (2020), č. článku 126562. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
    Grant CEP: GA MŠk(CZ) EF16_019/0000797
    Výzkumná infrastruktura: CzeCOS III - 90123
    Institucionální podpora: RVO:86652079
    Klíčová slova: total phenolic content * antioxidant properties * quercetin * extract * quality * waste * transformation * consumption * glucosides * components * Onion waste * Gluten-free bread * Thermal processing * hplc-ms/ms * Flavonoids * Quercetin dimers * Quercetin trimers
    Obor OECD: Food and beverages
    Impakt faktor: 7.514, rok: 2020
    Způsob publikování: Omezený přístup
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620304246?via%3Dihub
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0308710
     
     
  6. 6.
    0521158 - MBÚ 2020 CZ eng A - Abstrakt
    Sánchez, Daniel - Štěpánová Honzová, S. - Hoffmanová, I. - Hábová, Věra - Szczepanková, Adéla - Tlaskalová-Hogenová, Helena - Tučková, Ludmila
    Serum antibodies against alpha-amylase inhibitors in celiac disease.
    Book of Proceedings. Praha: RADANAL, Ltd., 2019 - (Neuveden, N.). s. 26. ISBN ISBN 978-80-7560-245-9.
    [19th International Nutrition and Diagnostics Conference - INDC. 15.10.2019-18.10.2019]
    Grant CEP: GA TA ČR(CZ) TH03010019
    Klíčová slova: wheat gluten * celiac disease * autoimmunity * immunce dystem
    Obor OECD: Microbiology
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0306204
     
     
  7. 7.
    0502266 - ÚMG 2019 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
    Makovický, Peter - Chrenková, M. - Makovický, P. - Flak, P. - Formelová, Z. - Novosadová, Vendula - Rajský, M. - Vannucci, Luca
    The Effect of Selected Feed Mixtures on the Duodenal Morphology: Comparison Study.
    Physiological Research. Roč. 67, č. 6 (2018), s. 955-962. ISSN 0862-8408. E-ISSN 1802-9973
    Grant CEP: GA MŠk(CZ) ED1.1.00/02.0109
    Institucionální podpora: RVO:68378050 ; RVO:61388971
    Klíčová slova: Celiac disease * Gluten-free diet * Cereals * Nutrition * Villi intestinalis
    Obor OECD: Biochemistry and molecular biology; Immunology (MBU-M)
    Impakt faktor: 1.701, rok: 2018
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0294211
     
     
  8. 8.
    0492886 - SOÚ 2019 CZ cze V - Výzkumná zpráva
    Hanzlová, Radka
    Česká veřejnost o bezlepkové dietě - červen 2018.
    [Czech Public About the Gluten-free Diet - June 2018.]
    1. - Praha: Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., 2018. 5 s. Tiskové zprávy CVVM, or180904c.
    Institucionální podpora: RVO:68378025
    Klíčová slova: gluten-free diet
    Kód oboru RIV: AO - Sociologie, demografie
    https://cvvm.soc.cas.cz/en/press-releases/other/other/4713-czech-public-about-the-gluten-free-diet-june-2018
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0286470
     
     
  9. 9.
    0492455 - MBÚ 2019 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
    Sánchez, Daniel - Štěpánová Honzová, S. - Hospodková, M. - Hoffmanová, I. - Hábová, V. - Halada, Petr - Tlaskalová-Hogenová, Helena - Tučková, Ludmila
    Occurrence of serum antibodies against wheat alpha-amylase inhibitor 0.19 in celiac disease.
    Physiological Research. Roč. 67, č. 4 (2018), s. 613-622. ISSN 0862-8408. E-ISSN 1802-9973
    Grant CEP: GA ČR GA13-14608S; GA TA ČR TA04010762; GA TA ČR(CZ) TH03010019
    Grant ostatní: COST Association(CZ) COST Action FA1402 ImARAS
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: alpha-amylase inhibitor 0.19 * celiac disease * gluten-free diet
    Obor OECD: Immunology
    Impakt faktor: 1.701, rok: 2018
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0286002
     
     
  10. 10.
    0488099 - ÚMG 2018 RIV IR eng J - Článek v odborném periodiku
    Samasca, G. - Sur, G. - Lupan, I. - Makovický, Peter - Freeman, H.J.
    Challenges in the celiac disease diagnosis, Prague consensus.
    Gastroenterology and hepatology from bed to bench. Roč. 10, č. 1 (2017), s. 1-2. ISSN 2008-2258
    Institucionální podpora: RVO:68378050
    Klíčová slova: Adult * biomarkers * childhood * dietary adherence * gluten-free diet * transition
    Obor OECD: Physiology (including cytology)
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0282722