Výsledky vyhledávání

  1. 1.
    0585081 - ÚCHP 2025 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Štěrba, Jiří - Punčochář, Miroslav - Brányik, T.
    The effect of hydrodynamic cavitation on isomerization of hop alpha-acids, wort quality and energy consumption during wort boiling.
    Food and Bioproducts Processing. Roč. 144, MAR 24 (2024), s. 214-219. ISSN 0960-3085. E-ISSN 1744-3571
    Institucionální podpora: RVO:67985858
    Klíčová slova: dimethyl sulfide * beer * behavior * hydrodynamic cavitation
    Obor OECD: Chemical engineering (plants, products)
    Impakt faktor: 4.6, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access s časovým embargem
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0352846
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0585081.pdf01.1 MBAutorský postprintvyžádat
     
     
  2. 2.
    0583403 - SOÚ 2024 RIV SK cze J - Článek v odborném periodiku
    Škvrňák, J. - Škvrňák, Michael
    Alkohol a účty panství České země do husitské revoluce.
    [Alcohol and the Accounts of the Domain: the Czech Lands until the Hussite Revolution.]
    Historický časopis. Roč. 71, č. 4 (2023), s. 625-643. ISSN 0018-2575
    Institucionální podpora: RVO:68378025
    Klíčová slova: alcohol * beer * taverns * breweries * domain * medieval economy
    Obor OECD: History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
    Impakt faktor: 0.1, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://www.historickycasopis.sk/index.php?id=hc42023-skvrnak-jan-skvrnak-michael-alkohol-a-ucty-panstvi-ceske-zeme-do-husitske-revoluce
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0351359
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    J_Skvrnak-jan-Skvrnak-michael-Alkohol-a-ucty-panstvi-ceske-zeme-do-husitske-revoluce.pdf1927.6 KBVydavatelský postprintpovolen
     
     
  3. 3.
    0572863 - OÚ 2024 RIV eng U - Uspořádání akce
    Zingarello, Melania - Paulette, T.
    Beer cultures in Bronze Age Mesopotamia. Practices, traditions, and trajectories [workshop organised within the framework 13th International Congress on the Archaeology of the Ancient Near East].
    [Copenhagen, 24.05.2023-24.05.2023, (W-WRD 6/6)]
    Institucionální podpora: RVO:68378009
    Klíčová slova: beer cultures * Bronze Age Mesopotamia * beer consumption * beer production * drinking cultures * brewing
    Obor OECD: Archaeology
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0343448
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    Beer Cultures_program_last.pdf32.3 MBJinápovolen
     
     
  4. 4.
    0572862 - OÚ 2024 fre A3 - Přednáška/prezentace nepublikovaná
    Zingarello, Melania
    Une gorgée de bière, mais d’où? Reconnaître la bière par le fonctionnement de ses contenants. Un cas d’étude mésopotamien.
    [One sip of beer, but from where? Identifying beer by the functioning of its containers. A case study from early Bronze Age Mesopotamia.]
    [Premières gorgées de bière. Archéologie et histoire de la «bière» / First sips of beer. Archaeology and history of “beer”. Saverne, 05.06.2023-08.06.2023]
    Způsob prezentace: Přednáška
    Pořadatel akce: INRAP, Institut National de Recherches Archéologiques Préventives
    URL akce: https://saverne-biere2023.sciencesconf.org 
    Institucionální podpora: RVO:68378009
    Klíčová slova: early Bronze Age * third millennium BCE Mesopotamia * pottery drinking set * beer studies * community practices
    Obor OECD: Archaeology
    https://saverne-biere2023.sciencesconf.org/data/pages/programme_du_colloque_2023.pdf
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0343488
     
     
  5. 5.
    0572861 - OÚ 2024 fre A3 - Přednáška/prezentace nepublikovaná
    Zingarello, Melania
    De l'approche fonctionnelle aux pratiques communautaires. Quelques considérations autour des sets à bière dans la Mésopotamie du Bronze Ancien.
    [From the functional approach to community practices. Some considerations about pottery beer sets in Early Bronze Age Mesopotamia.]
    [Céramiques en tant que marqueurs identitaires. Des assemblages aux approches à l’identité : objectifs, méthodes et significations. Lyon, 19.04.2023-20.04.2023]
    Způsob prezentace: Zvaná přednáška
    Pořadatel akce: Axe 3 (“Marqueurs culturels”) of the Archéorient Laboratory (CNRS, French National Centre for Scientific Research)
    Institucionální podpora: RVO:68378009
    Klíčová slova: Bronze Age Mesopotamia * cultural practices * beer studies * funerary rituals
    Obor OECD: Archaeology
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0343489
     
     
  6. 6.
    0572860 - OÚ 2024 eng A3 - Přednáška/prezentace nepublikovaná
    Zingarello, Melania
    A return to the “Four-part sets”. Tracking, mapping, and testing drinking practices in Bronze Age Mesopotamia [presented within the framework of the workshop Beer cultures in Bronze Age Mesopotamia. Practices, traditions, and trajectories].
    [International Congress on the Archaeology of the Ancient Near East /13./. Copenhagen, 22.05.2023-26.05.2023]
    Způsob prezentace: Přednáška
    Pořadatel akce: University of Copenhagen
    URL akce: https://eventsignup.ku.dk/icaane13/conference 
    Institucionální podpora: RVO:68378009
    Klíčová slova: Bronze Age Mesopotamia * Beer containers * Community practices * Funerary rituals * Social drinking
    Obor OECD: Archaeology
    https://eventsignup.ku.dk/icaane13/programme
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0343490
     
     
  7. 7.
    0565298 - NHU-C 2023 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Pour, J. - Illichmann, Vít
    Modelování rovnovážných odchylek měnových kurzů od parity kupní síly na datech pro 34 zemí v letech 2000-2020.
    [Modelling equilibrium deviations of exchange rates from purchasing power parity.]
    Politická ekonomie. Roč. 70, č. 5 (2022), s. 531-551. ISSN 0032-3233. E-ISSN 0032-3233
    Institucionální podpora: Cooperatio-COOP
    Klíčová slova: behavioural equilibrium exchange rate (BEER) * purchasing power parity theory * panel regression
    Obor OECD: Applied Economics, Econometrics
    Impakt faktor: 0.3, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://doi.org/10.18267/j.polek.1371
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0336860
     
     
  8. 8.
    0543712 - ÚVGZ 2022 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
    Piacentini, K. C. - Běláková, S. - Rocha, L. O. - Savi, G. D. - Benešová, K. - Pernica, M. - Hartman, I. - Čáslavský, Josef - Bosko, R. - Correa, B.
    Gushing phenomenon and gene Hyd5 from Fusarium species in barley samples from Brazil.
    Kvasný průmysl. Roč. 67, č. 2 (2021), s. 435-441. E-ISSN 2570-8619
    Výzkumná infrastruktura: CzeCOS III - 90123
    Institucionální podpora: RVO:86652079
    Klíčová slova: fungal hydrophobins * natural occurrence * wheat grains * deoxynivalenol * graminearum * culmorum * spp. * l. * barley * beer * Hyd5 * gushing * quality
    Obor OECD: Food and beverages
    Způsob publikování: Open access
    https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/239
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0320885
     
     
  9. 9.
    0542129 - ÚVGZ 2022 RIV IN eng J - Článek v odborném periodiku
    Balík, J. - Híc, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Smetana, P. - Smutek, L. - Rohlík, B.A. - Houska, M.
    Beer and beer-based beverage contain lignans.
    Journal of Food Science and Technology-Mysore. Roč. 58, č. 2 (2021), s. 581-585. ISSN 0022-1155. E-ISSN 0975-8402
    Grant CEP: GA MZe QJ1210258
    Výzkumná infrastruktura: CzeCOS III - 90123
    Institucionální podpora: RVO:86652079
    Klíčová slova: antioxidant activity * foods * secoisolariciresinol * enterolactone * Lignan beer * 7-hydroxymatairesinol HMR * alpha-conidendrin * Spruce knots * Sensory evaluation
    Obor OECD: Food and beverages
    Impakt faktor: 3.117, rok: 2021
    Způsob publikování: Omezený přístup
    https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s13197-020-04570-8.pdf
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0319613
     
     
  10. 10.
    0537922 - ÚVGZ 2021 RIV cze P - Patentový dokument
    Balík, J. - Híc, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Smetana, P. - Smutek, L. - Rohlík, B.A. - Houška, M.
    Pivo a nápoj na bázi piva s obsahem lignanů a způsob jejich výroby.
    [Beer or beer-based beverage containing lignans and method of producing it.]
    2020. Vlastník: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta,Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů. - Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.- Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Datum udělení patentu: 12.08.2020. Číslo patentu: 308418
    Institucionální podpora: RVO:86652079
    Klíčová slova: Lignan beer * 7-hydroxymatairesinol HMR * aconidendrin * Spruce knots * Sensory evaluation
    Obor OECD: Food and beverages
    https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/308/308418.pdf
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0315760
     
     

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.