Výsledky vyhledávání
- 1.0583234 - FGÚ 2025 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Jágr, M. - Hofinger-Horvath, B. - Ergang, Peter - Čepková Hlásná, P. - Schönlechner, R. - Pichler, E. Ch. - D́Amico, S. - Grausgruber, H. - Vagnerová, Karla - Dvořáček, V.
Comprehensive study of the effect of oat grain germination on the content of avenanthramides.
Food Chemistry. Roč. 437, Part 1 30 March (2024), č. článku 137807. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Grant CEP: GA ČR(CZ) GA21-10845S
Institucionální podpora: RVO:67985823
Klíčová slova: Avena sativa L. * avenanthramide * germination * sprouting * quantification
Obor OECD: Physiology (including cytology)
Impakt faktor: 8.8, rok: 2022
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137807
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0351246 - 2.0579397 - MBÚ 2025 NL eng J - Článek v odborném periodiku
Timkina, E. - Jarošová Kolouchová, I. - Kyselová, L. - Palyzová, Andrea - Murphy, D. J. - Řezanka, Tomáš
Off-line two-dimensional LC-tandem MS of menaquinones from thermophilic bacteria.
Food Chemistry. Roč. 431 (2024), č. článku 137112. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Institucionální podpora: RVO:61388971
Klíčová slova: lipidomic analysis * cis/trans isomers * identification * cis * Thermophilic bacteria * Menaquinones * Shotgun mass spectrometry * Cis / trans isomers * LC/ESItandem MS
Obor OECD: Microbiology
Impakt faktor: 8.8, rok: 2022
Způsob publikování: Omezený přístup
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814623017302?via%3Dihub
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0348431 - 3.0558154 - ÚOCHB 2023 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Benešová, L. - Klouda, J. - Bláhová, E. - Nesměrák, K. - Kočovský, Pavel - Nádvorníková, J. - Barták, P. - Skopalová, J. - Schwarzová-Pecková, K.
Non-enzymatic electrochemical determination of cholesterol in dairy products on boron-doped diamond electrode.
Food Chemistry. Roč. 393, November (2022), č. článku 133278. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Institucionální podpora: RVO:61388963
Klíčová slova: boron-doped diamond * cholesterol * dairy products * differential pulse voltammetry * GC-MS * oxidation
Obor OECD: Analytical chemistry
Impakt faktor: 8.8, rok: 2022
Způsob publikování: Omezený přístup
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133278
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0331951 - 4.0557890 - FGÚ 2023 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Brejchová, Kristýna - Palůchová, Veronika - Březinová, Marie - Čajka, Tomáš - Balas, L. - Durand, T. - Křížová, M. - Straňák, Z. - Kuda, Ondřej
Triacylglycerols containing branched palmitic acid ester of hydroxystearic acid (PAHSA) are present in the breast milk and hydrolyzed by carboxyl ester lipase.
Food Chemistry. Roč. 388, Sep 15 (2022), č. článku 132983. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Grant CEP: GA ČR(CZ) GA20-00317S
Grant ostatní: AV ČR(CZ) LQ200111901
Program: Prémie Lumina quaeruntur
Institucionální podpora: RVO:67985823
Klíčová slova: human breast milk * lipidomics * PAHSA * colostrum * elective caesarean section * preterm birth
Obor OECD: Biochemistry and molecular biology
Impakt faktor: 8.8, rok: 2022
Způsob publikování: Omezený přístup
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132983
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0331769 - 5.0552182 - ÚIACH 2023 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Horká, Marie - Šalplachta, Jiří - Karásek, Pavel - Roth, Michal
Sensitive identification of milk protein allergens using on-line combination of transient isotachophoresis/micellar electrokinetic chromatography and capillary isoelectric focusing in fused silica capillary with roughened part.
Food Chemistry. Roč. 377, MAY (2022), č. článku 131986. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Grant CEP: GA ČR(CZ) GA19-00742S; GA MV(CZ) VI04000062
Institucionální podpora: RVO:68081715
Klíčová slova: capillary electrophoretic methods * adhesion of milk protein allergens
Obor OECD: Analytical chemistry
Impakt faktor: 8.8, rok: 2022
Způsob publikování: Omezený přístup
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0327320Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup 0552182.pdf 3 4.1 MB Autorský preprint vyžádat - 6.0545905 - ÚEB 2022 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Langhansová, Lenka - Pumprová, Karolína - Haisel, Daniel - Ekrt, L. - Pavičić, Antonio - Zajíčková, M. - Vaněk, Tomáš - Dvořáková, Marcela
European ferns as rich sources of antioxidants in the human diet.
Food Chemistry. Roč. 356, SEP 15 (2021), č. článku 129637. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Grant CEP: GA MŠMT(CZ) LTC17035
Grant ostatní: OPPK(XE) CZ.2.16/3.1.00/21519
Institucionální podpora: RVO:61389030
Klíčová slova: Antioxidant capacity * Carotenoids * Ferns * Lutein * Monilophytes * Nutrition * Phenols
Obor OECD: Biochemistry and molecular biology
Impakt faktor: 9.231, rok: 2021
Způsob publikování: Open access
http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129637
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0322522Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup 2021_Langhansova_Food Chemistry_129637.PDF 1 647.5 KB Jiná povolen - 7.0543397 - MBÚ 2022 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
Low, D. Y. - Micheau, P. - Koistinen, V. M. - Hanhineva, K. - Abranko, L. - Rodriguez-Mateos, A. - da Silva, A. B. - van Poucke, C. - Almeida, C. - Andres-Lacueva, C. - Rai, D. K. - Capanoglu, E. - Barberan, F. A. T. - Mattivi, F. - Schmidt, G. - Gurdeniz, G. - Valentová, Kateřina - Bresciani, L. - Petrásková, Lucie - Dragsted, L.O. - Philo, M. - Ulaszewska, M. - Mena, P. - Gonzalez-Dominguez, R. - Garcia-Villalba, R. - Kamiloglu, S. - de Pascual-Teresa, S. - Durand, S. - Wiczkowski, W. - Bronze, M. R. - Stanstrup, J. - Manach, C.
Data sharing in PredRet for accurate prediction of retention time: Application to plant food bioactive compounds.
Food Chemistry. Roč. 357, SEP 30 2021 (2021), č. článku 129757. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Grant CEP: GA ČR(CZ) GA19-00043S
Institucionální podpora: RVO:61388971
Klíčová slova: Predicted retention time * Metabolomics * Plant food bioactive compounds * Metabolites * Data sharing * uhplc
Obor OECD: Analytical chemistry
Impakt faktor: 9.231, rok: 2021
Způsob publikování: Open access
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621007639?via%3Dihub
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0320613 - 8.0541354 - ÚCHP 2022 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Martínez, J.M. - Schottroff, F. - Haas, K. - Fauster, T. - Sajfrtová, Marie - Álvarez, I. - Raso, J. - Jaeger, H.
Evaluation of pulsed electric fields technology for the improvement of subsequent carotenoid extraction from dried Rhodotorula glutinis yeast.
Food Chemistry. Roč. 323, SEP 1 (2020), č. článku 126824. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Institucionální podpora: RVO:67985858
Klíčová slova: carotenoids * supercritical fluids * extraction
Obor OECD: Chemical process engineering
Impakt faktor: 7.514, rok: 2020
Způsob publikování: Open access s časovým embargem
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0318916Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup 0541354.pdf 0 1.3 MB Autorský postprint povolen - 9.0541254 - ÚOCHB 2022 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Jakl, M. - Kovač, Ishak - Ćavar Zeljković, S. - Jaklová Dytrtová, Jana
Triazole fungicides in soil affect the yield of fruit, green biomass, and phenolics production of Solanum lycopersicum L.
Food Chemistry. Roč. 351, Jul 30 (2021), č. článku 129328. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Grant CEP: GA ČR(CZ) GA18-01710S
Institucionální podpora: RVO:61388963
Klíčová slova: penconazole * cyproconazole * chlorogenic acid * p-coumaric acid * quercetin * plant stress * element bioavailability
Obor OECD: Biochemical research methods
Impakt faktor: 9.231, rok: 2021
Způsob publikování: Omezený přístup
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129328
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0318841 - 10.0524348 - ÚVGZ 2021 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Bedrníček, J. - Jirotkova, D. - Kadlec, J. - Laknerová, I. - Vrchotová, Naděžda - Tříska, Jan - Samková, E. - Smetana, P.
Thermal stability and bioavailability of bioactive compounds after baking of bread enriched with different onion by-products.
Food Chemistry. Roč. 319, JUL 2020 (2020), č. článku 126562. ISSN 0308-8146. E-ISSN 1873-7072
Grant CEP: GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000797
Výzkumná infrastruktura: CzeCOS III - 90123
Institucionální podpora: RVO:86652079
Klíčová slova: total phenolic content * antioxidant properties * quercetin * extract * quality * waste * transformation * consumption * glucosides * components * Onion waste * Gluten-free bread * Thermal processing * hplc-ms/ms * Flavonoids * Quercetin dimers * Quercetin trimers
Obor OECD: Food and beverages
Impakt faktor: 7.514, rok: 2020
Způsob publikování: Omezený přístup
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620304246?via%3Dihub
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0308710