Výsledky vyhledávání

  1. 1.
    0446715 - ÚVGZ 2016 RIV CZ cze L3 - Certifikované metodiky
    Fučík, P. - Zemek, František - Hakrová, P. - Svobodová, M. - Zajíček, A. - Šlachta, M. - Pikl, Miroslav - Duffková, R. - Mrkvička, J. - Bystřický, V. - Procházka, J. - Skalický, M. - Holubík, O. - Moravcová, J. - Novotný, Jan - Skalická, J. - Peterková, J. - Musil, M. - Šantrůček, J. - Matoušková, V. - Brom, J. - Hanuš, Jan - Novotná, K. - Huislová, P.
    Metodický postup pro hodnocení vlivu pastvy skotu na půdní vlastnosti, množství a jakost vody a biodiverzitu v krajině.
    [A methodology for assessing the impact of cattle grazing on soil properties, water quality and quantity, plant and invertebrates diversity.]
    Interní kód: CM 2015 PF ; 2015
    Technické parametry: Certifikaci metodiky provedl Odbor environmentálních podpor PRV Ministerstva zemědělství ČR, osvědčením č. 5/2014. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky mezi Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy, v. v. i. a Odborem environmentálních podpor PRV Ministerstva Zemědělství ze dne 12.12.2014 je uložena ve VÚMOP, v. v. i. Osoba pro jednání: Ing. Petr Fučík, Ph.D., VÚMOP, v. v. i., Žabovřeská 250, Praha 5 156 27, tel. +420257027208
    Ekonomické parametry: Konkrétní ekonomické přínosy: 1. Hodnocení vlhkostních poměrů půd pastevních areálů na základě DMT pro potřebu návrhu rozmístění logistických prvků (napáječky, příkrmiště) a rozdělení pastviny na areály tak, aby bylo minimalizováno narušení vegetace, půdy a tím odnosu a vyplavování živin či polutantů do vod. a. náklady na zavedení se rovnají ceně pracovní síly, která provede vyhodnocení z 4G modelu. Vlastní model je pro státní správu k dispozici zdarma z CUZK. náklady cca 5 Kč/ha b. přínos mimoprodukční a ekosystémový (zabránění eroze, snížení odnosu živin či polutantů do vod) cca 3 000 Kč/ha 2. Hodnocení kvality a dodržování režimu pastvy v zájmových oblastech (např. LFA, ochranná pásma vodních zdrojů, chráněná území) související s dotacemi pro management pastvin a. náklady na laserové skenování a zpracování dat při jednorázovém snímání v řádu cca 100 km2 cca 35 Kč/ha b. přínos ušetřením pracovních sil a získáním informace za zájmové území v termínu určeném ke kontrole pro dotace cca 200 Kč/ha
    Certifikační orgán: Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor environmentálních podpor PRV, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000. Datum certifikace: 12.12.2014
    Grant CEP: GA MZe QI111C034
    Institucionální podpora: RVO:67179843
    Klíčová slova: Cattle grazing * pastures * soil compaction * water quality * plant diversity * pasture invertebrates
    Kód oboru RIV: DF - Pedologie
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0248702
     
     
  2. 2.
    0397333 - ÚVGZ 2014 RIV CZ cze L3 - Certifikované metodiky
    Vinciková, H. - Pechar, L. - Hanuš, Jan
    Meření a využití spektrální odrazivosti (reflektance) slunečního záření z hladiny povrchových vod.
    [Measurements and the use of spectral reflectance of solar radiation from surface water levels.]
    Interní kód: 978-80-7458-043-7 ; 2013
    Technické parametry: Metodika je uložená na MŽP ČR. Řesitelé uzavřeli smlouvu s uživatelem Argus GEO, s.r.o. Hradec Králové, IÈ 60931833 hk@argusgeo.cz
    Ekonomické parametry: Tato metodika v praxi umožňuje odhadnout množství nerozpuštěných látek a množství fytoplanktonu, vyjádřeného jako koncentrace chlorofylu ve vodách. Její uplatnění umozni zvetsit rozsah monitoringu kvality vody a v konecnem dusledku snizit naklady ve srovnani s stejnym rozsahem sledovani klasickymi metodami
    Certifikační orgán: Ministerstvo životního prostředí ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, Vršovická 1442/65, Praha 10. Datum certifikace: 22.01.2013
    Grant CEP: GA MŠMT(CZ) ED1.1.00/02.0073; GA MŠMT 2B06068
    Institucionální podpora: RVO:67179843
    Klíčová slova: water surface reflektance * water quality * chlorophyll * total suspend solids
    Kód oboru RIV: DA - Hydrologie a limnologie
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0231584
     
     


  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.