Výsledky vyhledávání
- 1.0586796 - ÚVGZ 2025 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
Vrchotová, Naděžda - Doudová, Lenka - Bednář, Jan - Tříska, Jan
Alpha-spinasterol in the roots of iImpatiens glandulifera/i and its effects on the viability of human cells.
Chemical Papers. Roč. 78, č. 5 (2024), s. 3389-3397. ISSN 0366-6352
Grant CEP: GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000797
Institucionální podpora: RVO:86652079 ; RVO:60077344
Klíčová slova: seed oil * chemical-constituents * allelopathic activity * leaves * identification * phytosterols * extracts * sterols * hexane * benth * Impatiens glandulifera * Roots * alpha-Spinasterol * Cytotoxicity
Obor OECD: Analytical chemistry; Analytical chemistry (BC-A)
Impakt faktor: 2.2, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-024-03335-3
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0354215Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup s11696-024-03335-3.pdf 3 1.4 MB Vydavatelský postprint povolen - 2.0586703 - ÚVGZ 2025 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
Dočekalová, H. - Soural, I. - Balík, J. - Híc, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Kowalczyk, B. A. - Seriš, D. - Horák, M.
Enriching absinthe bitters with stilbenes and lignans from waste plant materials.
LWT-Food Science and Technology. Roč. 200, MAY (2024), č. článku 116170. ISSN 0023-6438. E-ISSN 1096-1127
Institucionální podpora: RVO:86652079
Klíčová slova: Absinthe bitters * Grapevine waste woody biomass * Lignans * Stilbenes * Waste knots
Obor OECD: Plant sciences, botany
Impakt faktor: 6, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643824004493
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0354139Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup 2024_Dočekalová...Tříska_LWT_Enriching absinthe bitters with stilbenes and lignans.pdf 2 690.2 KB Vydavatelský postprint povolen - 3.0584900 - ÚVGZ 2025 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
Vrchotová, Naděžda - Doudová, L. - Bednář, Jan - Tříska, Jan
Alpha-spinasterol in the roots of Impatiens glandulifera and its effects on the viability of human cells.
Chemical Papers. Roč. 78, č. 5 (2024), s. 3389-3397. ISSN 0366-6352
Grant CEP: GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000797
Institucionální podpora: RVO:86652079
Klíčová slova: seed oil * chemical-constituents * allelopathic activity * leaves * identification * phytosterols * extracts * sterols * hexane * benth * Impatiens glandulifera * Roots * alpha-Spinasterol * Cytotoxicity
Obor OECD: Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Impakt faktor: 2.2, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-024-03335-3?utm_source=getftr&utm_medium=getftr&utm_campaign=getftr_pilot
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0353622Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup s11696-024-03335-3.pdf 3 1.4 MB Vydavatelský postprint povolen - 4.0580159 - ÚVGZ 2024 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
Pavela, R. - Kaffková, K. - Smékalová, K. - Vrchotová, Naděžda - Bednář, Jan - Tříska, Jan
Biomass yield potential of Tulsi (Ocimum sanctum L.) in European conditions.
Industrial Crops and Products. Roč. 194, APR (2023), č. článku 116365. ISSN 0926-6690. E-ISSN 1872-633X
Grant CEP: GA MZe(CZ) QK1910103
Výzkumná infrastruktura: CzeCOS IV - 90248
Institucionální podpora: RVO:86652079
Klíčová slova: aromatic plants * essential oils * rosmarinic acid * medicinal plants
Obor OECD: Civil engineering
Impakt faktor: 5.9, rok: 2022
Způsob publikování: Omezený přístup
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669023001292
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0348920Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup 1-s2.0-S0926669023001292-main.pdf 7 796.9 KB Vydavatelský postprint povolen - 5.0570278 - ÚVGZ 2024 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
Magner, M. - Thorová, K. - Župová, V. - Houška, M. - Švandová, I. - Novotná, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Soural, I. - Jílek, L.
Sulforaphane Treatment in Children with Autism: A Prospective Randomized Double-Blind Study.
Nutrients. Roč. 15, č. 3 (2023), č. článku 718. E-ISSN 2072-6643
Grant CEP: GA MZe(CZ) QK1910264
Výzkumná infrastruktura: CzeCOS IV - 90248
Institucionální podpora: RVO:86652079
Klíčová slova: autism * sulforaphane * children
Obor OECD: Food and beverages
Impakt faktor: 5.9, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/718
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0342054Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup Magner-2023-Sulforaphane-treatment-in-children-.pdf 5 2.1 MB Vydavatelský postprint povolen - 6.0569164 - ÚVGZ 2023 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
Soural, I. - Šnurkovič, P. - Balík, J. - Houška, M. - Novotná, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Magner, M. - Híc, P. - Jílek, L. - Thorová, K.
Čokoláda s obsahem sulforafanu.
[Chocolate containing sulforaphane.]
Výživa a potraviny. Roč. 2022, č. 6 (2022), s. 26-28. ISSN 1211-846X
Grant CEP: GA MZe(CZ) QK1910264; GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000797
Institucionální podpora: RVO:86652079
Klíčová slova: broccoli * chocolate * sulforaphane * sensory
Obor OECD: Food and beverages
Způsob publikování: Omezený přístup
https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0340503 - 7.0564841 - ÚVGZ 2023 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
Vrchotová, Naděžda - Tříska, Jan - Střalková, R. - Horník, Štěpán - Sýkora, Jan - Balík, J. - Soural, I. - Toupal, L. - Sotolář, R.
Content of trans-resveratrol, trans-epsilon-viniferin and trans-8-viniferin in young spring grapevine canes- the influence of samples drying.
Horticultural Science. Roč. 49, č. 3 (2022), s. 179-188. ISSN 0862-867X. E-ISSN 1805-9333
Institucionální podpora: RVO:86652079 ; RVO:67985858
Klíčová slova: viniferins * Vitis vinifera * grapevine cane * lyophilization * room temperature drying * lc-ms
Obor OECD: Plant sciences, botany; Plant sciences, botany (UCHP-M)
Impakt faktor: 1.2, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://www.agriculturejournals.cz/web/hortsci.htm?type=article&id=19_2021-HORTSCI
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0336612Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup 19_2021-HORTSCI.pdf 4 465.8 KB Vydavatelský postprint povolen - 8.0559764 - ÚVGZ 2023 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
Navrátilová, B. - Ondřej, V. - Vrchotová, Naděžda - Tříska, Jan - Horník, Štěpán - Pavela, R.
Impact of Artificial Polyploidization in Ajuga reptans on Content of Selected Biologically Active Glycosides and Phytoecdysone.
HORTICULTURAE. Roč. 8, č. 7 (2022), č. článku 581. E-ISSN 2311-7524
Grant CEP: GA MZe(CZ) QK1910103; GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000797
Institucionální podpora: RVO:86652079 ; RVO:67985858
Klíčová slova: Ajuga reptans * artificial polyploidy * trans-teupolioside * trans-verbascoside * 20-hydroxyecdysone
Obor OECD: Agriculture; Agriculture (UCHP-M)
Impakt faktor: 3.1, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://www.mdpi.com/2311-7524/8/7/581/htm
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0332966Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup horticulturae-08-00581-v2.pdf 9 1.3 MB Vydavatelský postprint povolen - 9.0558388 - BÚ 2023 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
Pexová Kalinová, J. - Marešová, Iveta - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda
Distribution of lignans in Panicum miliaceum, Fagopyrum esculentum, Fagopyrum tataricum, and Amaranthus hypochondriacus.
Journal of Food Composition and Analysis. Roč. 106, MAR 2022 (2022), č. článku 104283. ISSN 0889-1575. E-ISSN 1096-0481
Grant CEP: GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000797
Institucionální podpora: RVO:67985939 ; RVO:86652079
Klíčová slova: Pseudocereal * 7-Hydroxymatairesinol * LC-MS
Obor OECD: Organic chemistry; Organic chemistry (UEK-B)
Impakt faktor: 4.3, rok: 2022
Způsob publikování: Omezený přístup
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104283
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0332725 - 10.0549731 - ÚVGZ 2022 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
Bedrníček, J. - Laknerová, I. - Lorenc, F. - Moraes, P.P.D. - Jarošová, M. - Samková, E. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Kadlec, J. - Smetana, P.
The Use of a Thermal Process to Produce Black Garlic: Differences in the Physicochemical and Sensory Characteristics Using Seven Varieties of Fresh Garlic.
Foods. Roč. 10, č. 11 (2021), č. článku 2703. E-ISSN 2304-8158
Grant CEP: GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000797
Výzkumná infrastruktura: CzeCOS III - 90123
Institucionální podpora: RVO:86652079
Klíčová slova: allium-sativum l. * antioxidant properties * compositional changes * bioactive compounds * phenolic content * identification * capacity * garlic * ageing process * antioxidant activity * bioactive compounds * organoleptic properties * pHPLC-MS/MS analysis/p * MS analysis
Obor OECD: Food and beverages
Impakt faktor: 5.561, rok: 2021
Způsob publikování: Open access
https://www.mdpi.com/2304-8158/10/11/2703
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0325662