Výsledky vyhledávání

  1. 1.
    0586261 - MBÚ 2025 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
    Kronsteiner-Gicevic, S. - Bogl, L. H. - Wakolbinger, M. - Mueller, S. - Dietrich, J. - De Keyzer, W. - Bullon-Vela, V. - Selinger, E. - Keller, V. - Martinez Tabar, A. - Asif, T. - Craig, L. - Kyle, J. - Schlesinger, S. - Koeder, C. - Ouřadová, A. - Heniková, M. - Van Lippevelde, W. - Cahová, M. - Martinez Gonzalez, M. A. - Willett, W. - Bes-Rastrollo, M. - Gojda, J. - De Henauw, S. - Keller, M. - Kuzma, Marek - Schernhammer, E.
    Development of the VEGANScreener, a Tool for a Quick Diet Quality Assessment among Vegans in Europe.
    Nutrients. Roč. 16, č. 9 (2024), č. článku 1344. E-ISSN 2072-6643
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: health * association * patterns * food * diet screener * vegan diet * diet assessment * diet quality * screener development * Delphi method
    Obor OECD: Microbiology
    Impakt faktor: 5.9, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://www.mdpi.com/2072-6643/16/9/1344
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0354141
     
     
  2. 2.
    0578372 - SOÚ 2024 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
    Borisova, Varvara - Stöckelová, Tereza - Ouřadová, A. - Gojda, J.
    Nutritional Practices and Experiences of People on Vegan Diet with Healthcare System: A Qualitative Study.
    Central European Journal of Public Health. Roč. 31, č. 3 (2023), s. 191-197. ISSN 1210-7778. E-ISSN 1803-1048
    Grant CEP: GA ČR GA20-09830S
    Institucionální podpora: RVO:68378025
    Klíčová slova: vegan * access to healthcare * motivation * supplementation * lay attitudes to nutrition * lay attitudes to nutrition
    Obor OECD: Sociology
    Impakt faktor: 1.2, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://cejph.szu.cz/artkey/cjp-202303-0006_nutritional-practices-and-experiences-of-people-on-vegan-diet-with-healthcare-system-a-qualitative-study.php
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0347371
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    J_Stockelova a kol_CEJPH_2023_03_191-197_Stockelova_7693_4.pdf3894.8 KBVydavatelský postprintpovolen
     
     
  3. 3.
    0569737 - MBÚ 2024 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
    Ďásková, N. - Heczková, M. - Modos, I. - Hradecký, J. - Hudcovic, Tomáš - Kuzma, Marek - Pelantová, Helena - Bušková, I. - Sticová, E. - Funda, David P. - Goliáš, Jaroslav - Draboňová, B. - Jarkovská, Jarmila - Králová, M. - Cibulková, I. - Gojda, J. - Cahová, M.
    Protective Effect of Vegan Microbiota on Liver Steatosis Is Conveyed by Dietary Fiber: Implications for Fecal Microbiota Transfer Therapy.
    Nutrients. Roč. 15, č. 2 (2023), č. článku 454. E-ISSN 2072-6643
    Grant CEP: GA MZd(CZ) NV18-01-00040
    Institucionální podpora: RVO:61388971
    Klíčová slova: fecal microbiota transfer * vegan microbiota * liver steatosis * inulin * proteolytic fermentation
    Obor OECD: Microbiology
    Impakt faktor: 5.9, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/454
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0348177
     
     
  4. 4.
    0569255 - ÚIACH 2024 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Nowáková, L. - Coufalík, Pavel - Zvěřina, O.
    Vápník v potravinách určených pro vegany a vegetariány.
    [Calcium in vegan and vegetarian food.]
    Výživa a potraviny. Roč. 78, č. 1 (2023), s. 2-5. ISSN 1211-846X
    Institucionální podpora: RVO:68081715
    Klíčová slova: calcium * alternative * dairy products * vegan * vegetarian
    Obor OECD: Analytical chemistry
    Způsob publikování: Omezený přístup
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0340641
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0569255.pdf1448.7 KBAutorský postprintvyžádat
     
     
  5. 5.
    0554674 - MBÚ 2023 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
    Procházková, M. - Budínská, E. - Kuzma, Marek - Pelantová, Helena - Hradecký, J. - Heczková, M. - Dasková, N. - Bratová, M. - Modos, I. - Vídeňská, P. - Šplíchalová, P. - Sowah, S. - Králová, M. - Héniková, S. - Selinger, E. - Klíma, Kryštof - Chalupský, Karel - Sedláček, Radislav - Landberg, R. - Kuehn, T. - Gojda, J. - Cahová, M.
    Vegan Diet Is Associated With Favorable Effects on the Metabolic Performance of Intestinal Microbiota: A Cross-Sectional Multi-Omics Study.
    Frontiers in Nutrition. Roč. 8, JAN 7 2022 (2022), č. článku 783302. ISSN 2296-861X. E-ISSN 2296-861X
    Grant CEP: GA MŠMT(CZ) LM2018126; GA MZd(CZ) NV18-01-00040
    Výzkumná infrastruktura: CCP II - 90126
    Institucionální podpora: RVO:61388971 ; RVO:68378050
    Klíčová slova: gut microbiota * hunter-gatherers * vegetarians * acids * prevention * disease * cancer * health * vegan diet * omics signature * protein fermentation * short-chain fatty acids (SCFAs) * metabolic health
    Obor OECD: Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
    Impakt faktor: 5, rok: 2022
    Způsob publikování: Open access
    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.783302/full
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0331984
     
     
  6. 6.
    0549737 - SOÚ 2022 CZ cze V - Výzkumná zpráva
    Hanzlová, Radka
    Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí – Potraviny 2021.
    [Environmentally friendly food consumption choices, shopping, and behaviour in Czech society – Food 2021.]
    1. - Praha: Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., 2021. 7 s. Tiskové zprávy CVVM, or211111.
    Institucionální podpora: RVO:68378025
    Klíčová slova: shopping for food * environmental impact * vegetarians * flexitarians * vegan
    Obor OECD: Sociology
    https://cvvm.soc.cas.cz/en/press-releases/other/other/5492-environmentally-friendly-food-consumption-choices-shopping-and-behaviour-in-czech-society-food-2021
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0326314
     
     


  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.