Výsledky vyhledávání
- 1.0586261 - MBÚ 2025 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
Kronsteiner-Gicevic, S. - Bogl, L. H. - Wakolbinger, M. - Mueller, S. - Dietrich, J. - De Keyzer, W. - Bullon-Vela, V. - Selinger, E. - Keller, V. - Martinez Tabar, A. - Asif, T. - Craig, L. - Kyle, J. - Schlesinger, S. - Koeder, C. - Ouřadová, A. - Heniková, M. - Van Lippevelde, W. - Cahová, M. - Martinez Gonzalez, M. A. - Willett, W. - Bes-Rastrollo, M. - Gojda, J. - De Henauw, S. - Keller, M. - Kuzma, Marek - Schernhammer, E.
Development of the VEGANScreener, a Tool for a Quick Diet Quality Assessment among Vegans in Europe.
Nutrients. Roč. 16, č. 9 (2024), č. článku 1344. E-ISSN 2072-6643
Institucionální podpora: RVO:61388971
Klíčová slova: health * association * patterns * food * diet screener * vegan diet * diet assessment * diet quality * screener development * Delphi method
Obor OECD: Microbiology
Impakt faktor: 5.9, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/9/1344
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0354141 - 2.0578372 - SOÚ 2024 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
Borisova, Varvara - Stöckelová, Tereza - Ouřadová, A. - Gojda, J.
Nutritional Practices and Experiences of People on Vegan Diet with Healthcare System: A Qualitative Study.
Central European Journal of Public Health. Roč. 31, č. 3 (2023), s. 191-197. ISSN 1210-7778. E-ISSN 1803-1048
Grant CEP: GA ČR GA20-09830S
Institucionální podpora: RVO:68378025
Klíčová slova: vegan * access to healthcare * motivation * supplementation * lay attitudes to nutrition * lay attitudes to nutrition
Obor OECD: Sociology
Impakt faktor: 1.2, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://cejph.szu.cz/artkey/cjp-202303-0006_nutritional-practices-and-experiences-of-people-on-vegan-diet-with-healthcare-system-a-qualitative-study.php
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0347371Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup J_Stockelova a kol_CEJPH_2023_03_191-197_Stockelova_7693_4.pdf 3 894.8 KB Vydavatelský postprint povolen - 3.0569737 - MBÚ 2024 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
Ďásková, N. - Heczková, M. - Modos, I. - Hradecký, J. - Hudcovic, Tomáš - Kuzma, Marek - Pelantová, Helena - Bušková, I. - Sticová, E. - Funda, David P. - Goliáš, Jaroslav - Draboňová, B. - Jarkovská, Jarmila - Králová, M. - Cibulková, I. - Gojda, J. - Cahová, M.
Protective Effect of Vegan Microbiota on Liver Steatosis Is Conveyed by Dietary Fiber: Implications for Fecal Microbiota Transfer Therapy.
Nutrients. Roč. 15, č. 2 (2023), č. článku 454. E-ISSN 2072-6643
Grant CEP: GA MZd(CZ) NV18-01-00040
Institucionální podpora: RVO:61388971
Klíčová slova: fecal microbiota transfer * vegan microbiota * liver steatosis * inulin * proteolytic fermentation
Obor OECD: Microbiology
Impakt faktor: 5.9, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/454
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0348177 - 4.0569255 - ÚIACH 2024 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
Nowáková, L. - Coufalík, Pavel - Zvěřina, O.
Vápník v potravinách určených pro vegany a vegetariány.
[Calcium in vegan and vegetarian food.]
Výživa a potraviny. Roč. 78, č. 1 (2023), s. 2-5. ISSN 1211-846X
Institucionální podpora: RVO:68081715
Klíčová slova: calcium * alternative * dairy products * vegan * vegetarian
Obor OECD: Analytical chemistry
Způsob publikování: Omezený přístup
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0340641Název souboru Staženo Velikost Komentář Verze Přístup 0569255.pdf 1 448.7 KB Autorský postprint vyžádat - 5.0554674 - MBÚ 2023 RIV CH eng J - Článek v odborném periodiku
Procházková, M. - Budínská, E. - Kuzma, Marek - Pelantová, Helena - Hradecký, J. - Heczková, M. - Dasková, N. - Bratová, M. - Modos, I. - Vídeňská, P. - Šplíchalová, P. - Sowah, S. - Králová, M. - Héniková, S. - Selinger, E. - Klíma, Kryštof - Chalupský, Karel - Sedláček, Radislav - Landberg, R. - Kuehn, T. - Gojda, J. - Cahová, M.
Vegan Diet Is Associated With Favorable Effects on the Metabolic Performance of Intestinal Microbiota: A Cross-Sectional Multi-Omics Study.
Frontiers in Nutrition. Roč. 8, JAN 7 2022 (2022), č. článku 783302. ISSN 2296-861X. E-ISSN 2296-861X
Grant CEP: GA MŠMT(CZ) LM2018126; GA MZd(CZ) NV18-01-00040
Výzkumná infrastruktura: CCP II - 90126
Institucionální podpora: RVO:61388971 ; RVO:68378050
Klíčová slova: gut microbiota * hunter-gatherers * vegetarians * acids * prevention * disease * cancer * health * vegan diet * omics signature * protein fermentation * short-chain fatty acids (SCFAs) * metabolic health
Obor OECD: Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Impakt faktor: 5, rok: 2022
Způsob publikování: Open access
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.783302/full
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0331984 - 6.0549737 - SOÚ 2022 CZ cze V - Výzkumná zpráva
Hanzlová, Radka
Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí – Potraviny 2021.
[Environmentally friendly food consumption choices, shopping, and behaviour in Czech society – Food 2021.]
1. - Praha: Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., 2021. 7 s. Tiskové zprávy CVVM, or211111.
Institucionální podpora: RVO:68378025
Klíčová slova: shopping for food * environmental impact * vegetarians * flexitarians * vegan
Obor OECD: Sociology
https://cvvm.soc.cas.cz/en/press-releases/other/other/5492-environmentally-friendly-food-consumption-choices-shopping-and-behaviour-in-czech-society-food-2021
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0326314