Košík

  1. 1.
    0584011 - ÚCHP 2024 RIV CZ cze Z - Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda/plemeno
    Šyc, Michal - Korotenko, Ekaterina - Jadrný, J. - Mašín, P.
    Získávání sádrovce z 2. stupně pračky.
    [Recovery of gypsum from the 2° of water quench.]
    Interní kód: poloprovozní jednotka pro získávání sádrovce ; 2023
    Technické parametry: Poloprovozní jednotka pro získávání sádrovce z druhého stupně mokré pračky. Poloprovoz s kapacitou stovky litrů hodinově bude založen na míchané nádobě, do které bude přiváděná voda z druhého stupně mokré pračky (vypírka SO2 pomocí NaOH, tj. Na2SO4, obsah síranů cca 40-50 g/l, objemový tok cca 0,3 m3/hod) spolu s vápenným mlékem pro vznik sádrovce. Součástí nádoby pak bude zpětnovazební smyčka pro řízené přidávání vápenného mléka. Druhým krokem poloprovozu pak bude filtrační jednotka - kalolis.
    Ekonomické parametry: Poloprovozní jednotka řeší zpracování odpadního proudu z mokrého systému čištění spalin, kdy je původně vypouštěný Na2SO4 vysrážen na pevný CaSO4. Jako vstupní surovina je pak dále použit CaCl2, jehož cena dle požadavků na čistotu a množství může být v rozsahu 5-20 Kč/kg. Ekonomika procesu je pak dána zejména úsporami za náklady na následné čištění vody, poplatků za vypouštění znečištěné vody, poplatků za skládkování odpadů a z příjmů za prodej energosádry, což je obchodovatelná komodita. Předpokládané úspory v provozu při produkci 60 tun sušiny sádrovce jsou cca 300 tis. Kč ročně.
    Grant CEP: GA TA ČR(CZ) FW03010439
    Institucionální podpora: RVO:67985858
    Klíčová slova: gypsum * waste-to-energy * wastewater treatment
    Obor OECD: Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0352003
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    Př. č. 2 Fotodokumentace poloprovozu výroby sádrovce.pdf01.4 MBAutorský postprintvyžádat
    Př. č. 1 Poloprovoz výroby sádrovce (1).pdf02.2 MBAutorský postprintvyžádat
     
     

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.