Košík

  1. 1.
    0583118 - BÚ 2024 RIV CZ cze L - Prototyp, funkční vzorek
    Kaštánek, P. - Kronusová, O. - Vlasáková, B. - Baldassarre Švecová, Eva - Brezáni, A. - Fišarová, Lenka - Matěj, K. - Trávníček, J. - Vosátka, Miroslav
    Biofungicid s úzkospektrálním účinkem.
    [Narrow-spectrum biofungicide.]
    Interní kód: FW03010400-V13 ; 2022
    Technické parametry: Jedná se extrakt z plodu s prokazatelně antifungálními vlastnostmi proti fytopatogenu Bothrytis cinerea. Sušená biomasa je macerována ve vhodném poměru rozpouštědel za stanovené doby. Funkční vzorek se aplikuje na rostliny ve formě postřiku po naředění na 0,2 % extraktu. Koncentrace vychází z in vitro i in vivo testů. Postřik je prováděn na listy rostoucích sazenic 1× týdně do úplného pokrytí listů, protože patogen napadá nadzemní části rostlin.
    Ekonomické parametry: V minulosti i současnosti bylo přijato několik strategií ochrany rostlin. Kromě systémových opatření zahrnujících správnou výživu, hygienu a úpravu mikroklimatu používány syntetické fungicidy. Vysoké náklady, zvýšené obavy veřejnosti z kontaminace zbytky syntetických fungicidů a jejich vlivu na lidské zdraví, zvýšený rozvoj rezistence v populacích patogenů a znečištění životního prostředí vedly ke snahám vyvinout nové, spolehlivější a ekologičtější techniky a přípravky. Alternativní metody ochrany rostlin využívají ke kontrole fytopatogenů různé látky získané z rostlinného materiálu, jako jsou esenciální oleje a extrakty. Použití rostlinných extraktů s antifungálními účinky je životaschopnou alternativou ochrany rostlinné produkce. Výhodami produktů na bázi extraktů jsou dostupná povaha, snadná biologická rozložitelnost, to, že nejsou fytotoxické, a také fakt, že jakožto většinou složité sloučeniny nevyvolávají rezistenci u patogena. Výroba takových biofungicidů je součástí principů cirkulární ekonomiky.
    Grant CEP: GA TA ČR(CZ) FW03010400
    Institucionální podpora: RVO:67985939
    Klíčová slova: plant extract * antifungal * phytopatogen * Botrytis cinerea * foliar spray
    Obor OECD: Agricultural biotechnology and food biotechnology
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0351120
     
     

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.