Košík

  1. 1.
    0556332 - ÚTAM 2023 RIV CZ cze L3 - Certifikované metodiky
    Cihla, Michal - Frommeltová, E. - Hodač, J. - Kovářová, K. - Pavelka, K. - Panáček, M. - Valach, Jaroslav
    Vhodné restaurátorské postupy pro zachování stop opracování kamene. Využití blízké fotogrammetrie k ohodnocení vhodnosti restaurátorských postupů.
    [Appropriate restoration practices to preserve traces of stone working. The use of close-range photogrammetry to evaluate the suitability of restoration procedures.]
    Interní kód: Npam_topografie ; 2023
    Technické parametry: Výsledek je ověřitelný na uvedené internetové adrese a zároveň v bude umístěn v NUŠL. Kontaktní osoba: K. Kovářová, katerina.kovarova@fsv.cvut.cz
    Ekonomické parametry: Ekonomické parametry tohoto výsledku jsou velmi špatně predikovatelné, jelikož jeho využití přispívá k zachování stop po historickém opracování kamene, které je nedílnou součástí hodnoty historických objektů. Nicméně nominální hodnota původního opracování nelze stanovit, jedná se spíše o kulturní podstatu dané památky. Využití tohoto výstupu však povede k zefektivnění rozhodování v rámci restaurátorské práce, jelikož poskytuje jednoduchý návod na to, jak ohodnotit vliv restaurátorského zásahu na tyto historické stopy, což ve svém důsledku může vést ke značným časovým i finančním úsporám (v řádů tisíců až statisíců), a to zejména v případě zvolení neadekvátního zásahu, který může znehodnotit celou památku.
    Certifikační orgán: Ministerstvo kultury, Maltézské náměstí 1, Praha 1. Datum certifikace: 17.01.2023
    Grant CEP: GA MK(CZ) DG20P02OVV021
    Klíčová slova: stone topography * photogrammetry * stonemason’s tools traces * restoration * conservation * stone * monuments * building stone
    Obor OECD: Architecture engineering
    http://departments.fsv.cvut.cz/k135/data/wp-upload/2023/01/pamatkovy_postup_ii.pdf
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0341769
     
     

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.