Košík

  1. 1.
    0569481 - BC 2023 RIV CZ cze L - Prototyp, funkční vzorek
    Šimek, Petr - Jegorov, Alexandr - Satke, J.
    Vzorky kultivaru houby C. javanica, kmen CCM8917 jako zdroje cenných látek a doplňku stravy.
    [A sample of the mushroom cultivar C. javanica, strain CCM8917 as a source of valuable substances and food supplement.]
    Interní kód: TAČR TP010110022, 587620-100034 ; 2022
    Technické parametry: Sporulace houby Cordyceps javanica, kmene CCM 8917, se provádí na bramborovo-dextrózovém agaru, přičemž k plné sporulaci dochází přibližně po 10–14 dnech kultivace. V první fázi kultivace kultury, inokulační fázi 1 je kultura aklimatizována na kapalné prostředí submerzní kultivace. Nárůst kmene musí být homogenní v celém objemu. Kultivace kmene se provádí 4 dny, přičemž narůst kultury je homogenní, polohustý až hustý a pigmentace fermentační tekutiny je béžovo-žlutá. Ve druhé inokulační fázi 2 se dosahuje pomnožení kultury na objem, požadovaný v produkční fázi, kterou je submerzní nebo stacionární kultivace. Tato fáze kultivace trvá pro kmen Cordyceps javanica CCM8917 2 dny, přičemž je nárůst kultury homogenní, hustý, středně viskózní a pigmentace fermentační tekutiny je žluto-oranžová. Produkční fázi je možno provést buď stacionární neboli povrchovou kultivací nebo s výhodou submerzní kultivací, kterou je možno provádět ve fermentačním tanku. Cílem povrchové fermentace je vytvořit souvislý kompaktní myceliární koláč na celém povrchu produkčního média, přičemž povrchová kultivace kmene CCM8917 trvá přibližně 18 dní. Submerzní kultivace kmene CCM8917 se provádí obvykle 10 dní. Výhodou kmene je možnost ovlivnit produkci sekundárních metabolitů použitím buď stacionární nebo povrchové kultivace. Jmenovitě, produkce antiatherosklerotických beauverolidů je dosahována při stacionární kultivaci, zatímco při submerzní kultivaci lze dosáhnout produkce mycelia prakticky bez beauverolidů. Výhodou kmene Cordyceps javanica CCM8917 je rychlost a robustnost jeho kultivace a prokázaná absence výskytu nežádoucích bioaktivních sekundárních metabolitů, zejména sledovaných biologicky aktivních mykotoxinů jako je beauvericin, bassianolid a enniatin B, které by mohly být problematické při použití mycelia nebo izolovaných glukanů jako doplňku stravy.
    Ekonomické parametry: Genomická a metabolomická analýza vzorku kultivaru houby C. javanica, blízkou příbuznost kmene CCM8917 s jinými druhy rodu Cordyceps, především s houbou C. militaris (housenice červená). Dosud užívané druhy Cordyceps jsou asijského původu a používají se běžně a velkých objemech jako revitalizační doplňky stravy na evropském trhu. Houba C. javanica, kmen CCM8917 byla izolována ze středoevropského prostředí, a produkuje stejné biologické aktivní látky, v první řadě beta-glukany, cyklické depsipeptidy beauverolidy (při submerzní kultivaci), včetně nukleosidů cordycepinu a adenosinu. Pro výrobce představuje vývoj funkčního vzorku houby C. javanica výchozí základnu pro realizaci výroby kmene CCM8917 v průmyslovém měřítku jako zdroje cenných biologicky aktivních látek a pro využití jako doplňku stravy, které může konkurovat zavedeným asijským houbám. Pro uživatele řešení představuje využití domácí suroviny podobným způsobem jako produkty asijského původu.
    Grant CEP: GA TA ČR(CZ) TP01010022
    Institucionální podpora: RVO:60077344
    Klíčová slova: Cordyceps javanica * food supplement * biologically active compounds
    Obor OECD: Other biological topics
    Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0341486
     
     

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.