Počet záznamů: 1  

Quantitative properties of the Schwarzschild metric

  1. 1.
    SYSNO ASEP0488531
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVO - Ostatní
    Poddruh JOstatní články
    NázevQuantitative properties of the Schwarzschild metric
    Tvůrce(i) Křížek, Michal (MU-W) RID, SAI, ORCID
    Křížek, Filip (UJF-V) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Publications of the Astronomical Society of Bulgaria
    Roč. 2018, č. 1 (2018), s. 1-10
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.BG - Bulharsko
    Klíč. slovaexterior and interior Schwarzschild metric ; proper radius ; coordinate radius
    Vědní obor RIVBA - Obecná matematika
    Obor OECDApplied mathematics
    Vědní obor RIV – spolupráceÚstav jaderné fyziky - Teoretická fyzika
    CEPLG15052 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaMU-W - RVO:67985840 ; UJF-V - RVO:61389005
    AnotaceIn this paper we show that the di erence between the Euclidean geometry and Schwarzschild geometry curved by a tiny mass ball can be quite large on galactic and cosmological scales. We also provide formulas for the proper (relativistic) radius and volume of a homogeneous mass ball. For instance, the homogeneous ball, whose mass and radius is the same as that of the Earth, has relativistic volume about 457 km3 larger than its Euclidean volume. Similarly, the Euclidean circumference of the Sun is about 3 km shorter than its relativistic circumference, provided the Sun would be homogeneous. Finally, we give some cosmological applications. In particular, the most probable model of a homogeneous and isotropic universe for a xed time is a three-dimensional hypersphere, since a homogeneous distribution of mass yields a positive curvature.
    PracovištěMatematický ústav
    KontaktJarmila Štruncová, struncova@math.cas.cz, library@math.cas.cz, Tel.: 222 090 757
    Rok sběru2019
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.