Počet záznamů: 1  

Toward a Simple Molecular Theory of Hydrophobic Hydration.

  1. 1.
    SYSNO ASEP0485688
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevToward a Simple Molecular Theory of Hydrophobic Hydration.
    Tvůrce(i) Jirsák, Jan (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Škvor, J. (CZ)
    Nezbeda, Ivo (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Journal of Molecular Liquids. - : Elsevier - ISSN 0167-7322
    Roč. 189, SI (2014), s. 13-19
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaperturbation theory ; primitive models ; hydrophobic hydration
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Obor OECDPhysical chemistry
    CEPIAA200760905 GA AV ČR - Akademie věd
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    UT WOS000330912400003
    EID SCOPUS84900547150
    DOI10.1021/ie404268f
    AnotaceA perturbation theory of water is extended to mixtures, and its application to aqueous solutions of noble gases is presented. The present approach is based on the thermodynamic perturbation theory of the primitive models of associating fluids, substituting the reference pseudo-hard-body term by a hard-sphere/pseudo-hard-body mixture term and introducing appropriate corrections. The primitive models are constructed in a rigorous way from realistic parents. The procedure yields equations of state allowing for the determination of all residual properties. The residual chemical potential is expressed and subsequently the Henry's law constants of noble gases, from He to Xe, are evaluated as functions of temperature showing qualitative agreement with experimental data. Throughout the procedure, no experimental data are used to adjust the parameters or to fine-tune the results.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2018
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.