Počet záznamů: 1  

Improving crop tolerance to heavy metal stress by polyamine application

  1. 1.
    SYSNO ASEP0463451
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevImproving crop tolerance to heavy metal stress by polyamine application
    Tvůrce(i) Soudek, Petr (UEB-Q) RID, ORCID
    Ursu, Marina (UEB-Q)
    Petrová, Šárka (UEB-Q) RID, ORCID
    Vaněk, Tomáš (UEB-Q) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Food Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0308-8146
    Roč. 213, DEC 15 (2016), s. 223-229
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaVegetables ; Heavy metal ; Accumulation
    Vědní obor RIVDN - Vliv životního prostředí na zdraví
    CEPLD13029 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaUEB-Q - RVO:61389030
    UT WOS000380289900028
    DOI10.1016/j.foodchem.2016.06.087
    AnotaceMany areas have been heavily contaminated by heavy metals from industry and are not suitable for food production. The consumption of contaminated foods represents a health risk in humans, although some heavy metals are essential at low concentrations. Increasing the concentrations of essential elements in foods is one goal to improve nutrition.
    The aim of this study was to increase the accumulation of heavy metals in plant foods by the external application of putrescine. The levels of cadmium, zinc and iron were measured in different vegetables grown in hydroponic medium supplemented with heavy metals and compared with those grown in a reference medium. The estimated daily intake, based on the average daily consumption for various vegetable types, and the influence of polyamines on metal uptake were calculated.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.