Počet záznamů: 1  

Fetuin and asialofetuin at charged surfaces: Influence of sialic acid presence

  1. 1.
    SYSNO ASEP0549591
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevFetuin and asialofetuin at charged surfaces: Influence of sialic acid presence
    Tvůrce(i) Černocká, Hana (BFU-R) RID, ORCID
    Římánková, Ludmila (BFU-R)
    Ostatná, Veronika (BFU-R) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Číslo článku115801
    Zdroj.dok.Journal of Electroanalytical Chemistry. - : Elsevier - ISSN 1572-6657
    Roč. 902, DEC 1 2021 (2021)
    Poč.str.7 s.
    Forma vydáníOnline - E
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovahydrogen evolution ; electrochemical analysis ; proteins ; glycosylation ; glycoproteins ; conformation ; voltammetry
    Vědní obor RIVCG - Elektrochemie
    Obor OECDElectrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)
    CEPGA18-18154S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaBFU-R - RVO:68081707
    UT WOS000718944400014
    EID SCOPUS85118335371
    DOI10.1016/j.jelechem.2021.115801
    AnotaceMajor human diseases are associated with changes in glycosylation. The sialic acid is highly expressed saccharide residue typically terminating branches of protein glycans and glycosphingolipids. Here we compared sialoprotein fetuin with its desialylated form asialofetuin using label-free constant current chronopotentiometric stripping (CPS) analysis and impedance C-t curves to better understand the behavior of glycoproteins at charged surfaces. Electrochemistry represents useful tool for study of molecules at charged surfaces. Using CPS peak H, we show that the terminal sialic acids presence in glycans of fetuin stabilizes its molecule against effects of electric field. Additionally the presence of negatively charged sialic acid prevents an interaction between glycoprotein and negatively charged electrode. The different behavior of the glycoproteins according to sialic acid content can also be used for easy determination of sialoglycoproteins.
    PracovištěBiofyzikální ústav
    KontaktJana Poláková, polakova@ibp.cz, Tel.: 541 517 244
    Rok sběru2022
    Elektronická adresahttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1572665721008274?via%3Dihub
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.