Počet záznamů: 1  

Biotechnological Conversion of Grape Pomace to Poly(3-hydroxybutyrate) by Moderately Thermophilic Bacterium Tepidimonas taiwanensis

  1. 1.
    SYSNO ASEP0548661
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevBiotechnological Conversion of Grape Pomace to Poly(3-hydroxybutyrate) by Moderately Thermophilic Bacterium Tepidimonas taiwanensis
    Tvůrce(i) Kouřilová, X. (CZ)
    Pernicová, I. (CZ)
    Vidláková, M. (CZ)
    Krejčiřík, R. (CZ)
    Mrázová, Kateřina (UPT-D) SAI, ORCID, RID
    Hrubanová, Kamila (UPT-D) RID, SAI, ORCID
    Krzyžánek, Vladislav (UPT-D) RID, ORCID, SAI
    Nebesářová, Jana (BC-A) RID, ORCID
    Obruča, S. (CZ)
    Celkový počet autorů9
    Číslo článku141
    Zdroj.dok.Bioengineering. - : MDPI - ISSN 2306-5354
    Roč. 8, č. 10 (2021)
    Poč.str.13 s.
    Forma vydáníOnline - E
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovapolyhydroxyalkanoates ; Tepidimonas taiwanensis ; grape pomace ; thermophiles
    Vědní obor RIVEI - Biotechnologie a bionika
    Obor OECDEnvironmental biotechnology
    Vědní obor RIV – spolupráceBiologické centrum (od r. 2006) - Genetika a molekulární biologie
    CEPGA19-20697S GA ČR - Grantová agentura ČR
    LM2015062 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Způsob publikováníOpen access
    Institucionální podporaUPT-D - RVO:68081731 ; BC-A - RVO:60077344
    UT WOS000715110900001
    EID SCOPUS85120703796
    DOI10.3390/bioengineering8100141
    AnotacePolyhydroxyalkanoates (PHA) are microbial polyesters that have recently come to the forefront of interest due to their biodegradability and production from renewable sources. A potential increase in competitiveness of PHA production process comes with a combination of the use of thermophilic bacteria with the mutual use of waste substrates. In this work, the thermophilic bacterium Tepidimonas taiwanensis LMG 22826 was identified as a promising PHA producer. The ability to produce PHA in T. taiwanensis was studied both on genotype and phenotype levels. The gene encoding the Class I PHA synthase, a crucial enzyme in PHA synthesis, was detected both by genome database search and by PCR. The microbial culture of T. taiwanensis was capable of efficient utilization of glucose and fructose. When cultivated on glucose as the only carbon source at 50 °C, the PHA titers reached up to 3.55 g/L, and PHA content in cell dry mass was 65%. The preference of fructose and glucose opens the possibility to employ T. taiwanensis for PHA production on various food wastes rich in these abundant sugars. In this work, PHA production on grape pomace extracts was successfully tested.
    PracovištěÚstav přístrojové techniky
    KontaktMartina Šillerová, sillerova@ISIBrno.Cz, Tel.: 541 514 178
    Rok sběru2022
    Elektronická adresahttps://www.mdpi.com/2306-5354/8/10/141
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.