Počet záznamů: 1
Biotechnological Conversion of Grape Pomace to Poly(3-hydroxybutyrate) by Moderately Thermophilic Bacterium Tepidimonas taiwanensis
- 1.
SYSNO ASEP 0548661 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Biotechnological Conversion of Grape Pomace to Poly(3-hydroxybutyrate) by Moderately Thermophilic Bacterium Tepidimonas taiwanensis Tvůrce(i) Kouřilová, X. (CZ)
Pernicová, I. (CZ)
Vidláková, M. (CZ)
Krejčiřík, R. (CZ)
Mrázová, Kateřina (UPT-D) SAI, ORCID, RID
Hrubanová, Kamila (UPT-D) RID, SAI, ORCID
Krzyžánek, Vladislav (UPT-D) RID, ORCID, SAI
Nebesářová, Jana (BC-A) RID, ORCID
Obruča, S. (CZ)Celkový počet autorů 9 Číslo článku 141 Zdroj.dok. Bioengineering. - : MDPI - ISSN 2306-5354
Roč. 8, č. 10 (2021)Poč.str. 13 s. Forma vydání Online - E Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. CH - Švýcarsko Klíč. slova polyhydroxyalkanoates ; Tepidimonas taiwanensis ; grape pomace ; thermophiles Vědní obor RIV EI - Biotechnologie a bionika Obor OECD Environmental biotechnology Vědní obor RIV – spolupráce Biologické centrum (od r. 2006) - Genetika a molekulární biologie CEP GA19-20697S GA ČR - Grantová agentura ČR LM2015062 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Způsob publikování Open access Institucionální podpora UPT-D - RVO:68081731 ; BC-A - RVO:60077344 UT WOS 000715110900001 EID SCOPUS 85120703796 DOI 10.3390/bioengineering8100141 Anotace Polyhydroxyalkanoates (PHA) are microbial polyesters that have recently come to the forefront of interest due to their biodegradability and production from renewable sources. A potential increase in competitiveness of PHA production process comes with a combination of the use of thermophilic bacteria with the mutual use of waste substrates. In this work, the thermophilic bacterium Tepidimonas taiwanensis LMG 22826 was identified as a promising PHA producer. The ability to produce PHA in T. taiwanensis was studied both on genotype and phenotype levels. The gene encoding the Class I PHA synthase, a crucial enzyme in PHA synthesis, was detected both by genome database search and by PCR. The microbial culture of T. taiwanensis was capable of efficient utilization of glucose and fructose. When cultivated on glucose as the only carbon source at 50 °C, the PHA titers reached up to 3.55 g/L, and PHA content in cell dry mass was 65%. The preference of fructose and glucose opens the possibility to employ T. taiwanensis for PHA production on various food wastes rich in these abundant sugars. In this work, PHA production on grape pomace extracts was successfully tested. Pracoviště Ústav přístrojové techniky Kontakt Martina Šillerová, sillerova@ISIBrno.Cz, Tel.: 541 514 178 Rok sběru 2022 Elektronická adresa https://www.mdpi.com/2306-5354/8/10/141
Počet záznamů: 1