Počet záznamů: 1  

European ferns as rich sources of antioxidants in the human diet

  1. 1.
    SYSNO ASEP0545905
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEuropean ferns as rich sources of antioxidants in the human diet
    Tvůrce(i) Langhansová, Lenka (UEB-Q) RID, ORCID
    Pumprová, Karolína (UEB-Q)
    Haisel, Daniel (UEB-Q) RID, ORCID
    Ekrt, L. (CZ)
    Pavičić, Antonio (UEB-Q) ORCID
    Zajíčková, M. (CZ)
    Vaněk, Tomáš (UEB-Q) RID, ORCID
    Dvořáková, Marcela (UEB-Q) RID, ORCID
    Celkový počet autorů2
    Číslo článku129637
    Zdroj.dok.Food Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0308-8146
    Roč. 356, SEP 15 (2021)
    Poč.str.12 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaAntioxidant capacity ; Carotenoids ; Ferns ; Lutein ; Monilophytes ; Nutrition ; Phenols
    Obor OECDBiochemistry and molecular biology
    CEPLTC17035 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Způsob publikováníOpen access
    Institucionální podporaUEB-Q - RVO:61389030
    UT WOS000653053500007
    EID SCOPUS85103652080
    DOI10.1016/j.foodchem.2021.129637
    AnotaceWild edible plants have become an attractive variation of the human diet, especially in East Asia, North America, and Oceania. However, their potential in nutrition is only rarely considered in Europe. This study aims to reveal the nutritional and antioxidant potential of mature fern leaves from 13 families grown in Europe. We found that most of the examined fern species displayed a high antioxidant capacity, exceeding 0.5 g Trolox equivalent per gram of extract dry weight in ORAC assay and reaching IC50 values lower than 30 µg·mL−1 in DPPH assay (with the value for Trolox 7 µg·mL−1). Most of the species also appeared to be a good source of carotenoids, especially of lutein (205 µg·g−1 DW on average) and β-carotene (161 µg·g−1 DW on average) when compared to the reference leafy vegetables spinach and rocket. A cytotoxicity test using ovine hepatocytes showed a non-toxicity effect of fern leaf extracts.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2022
    Elektronická adresahttp://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129637
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.