Počet záznamů: 1  

Removal of cyanobacterial amino acids from water by activated carbon: Effect of temperature

  1. 1.
    SYSNO ASEP0542423
    Druh ASEPA - Abstrakt
    Zařazení RIVO - Ostatní
    NázevRemoval of cyanobacterial amino acids from water by activated carbon: Effect of temperature
    Tvůrce(i) Fialová, Kateřina (UH-J) ORCID, SAI, RID
    Čermáková, Lenka (UH-J) RID, ORCID, SAI
    Kopecká, Ivana (UH-J) SAI, RID, ORCID
    Pivokonský, Martin (UH-J) SAI, ORCID, RID
    Zdroj.dok.Book of abstracts. Water research and innovations in digital era. - Riga : Riga Technical Universtiy, 2021 / Feierabend, M. ; Juhna T. ; Dejus S. - ISBN 978-9934-22-618-2
    S. 86-87
    Poč.str.2 s.
    Forma vydáníOnline - E
    AkceEastern European Young Water Professionals Conference /12./
    Datum konání31.03.2021 - 02.04.2021
    Místo konáníRiga
    ZeměLV - Lotysško
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.LV - Lotysško
    Klíč. slovaadsorption ; amino acids ; activated carbon ; temperature
    Vědní obor RIVDJ - Znečištění a kontrola vody
    Obor OECDEnvironmental sciences (social aspects to be 5.7)
    Institucionální podporaUH-J - RVO:67985874
    AnotaceThe low molecular weight organic material originating from the production of cyanobacteria and green algae contain a variety of peptides and free and combined amino acids (AAs) which are poorly removed by coagulation and causes many problems in drinking water treatment. Adsorption onto activated carbon (AC) represents a possibility of how to remove these substances. In this study, we focused on the effect of the solution temperature as another factor that influences the adsorption process. This research evaluated the removal of three AAs (arginine, phenylalanine and aspartic acid) at 10, 18 and 25 °C and pH 5, 7 and 9 using two different activated carbons (FTL, PIC). Adsorption of all investigated AAs was found to be endothermic in nature.
    PracovištěÚstav pro hydrodynamiku
    KontaktSoňa Hnilicová, hnilicova@ih.cas.cz, Tel.: 233 109 003
    Rok sběru2022
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.