Počet záznamů: 1  

Yield strength increase of a CoCrNi medium entropy alloy by interstitial nitrogen doping at maintained ductility

  1. 1.
    SYSNO ASEP0524466
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevYield strength increase of a CoCrNi medium entropy alloy by interstitial nitrogen doping at maintained ductility
    Tvůrce(i) Moravčík, I. (CZ)
    Hadraba, Hynek (UFM-A) RID, ORCID
    Li, L. (DE)
    Dlouhý, Ivo (UFM-A) RID, ORCID
    Raabe, D. (DE)
    Li, Z. (DE)
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.Scripta Materialia. - : Elsevier - ISSN 1359-6462
    Roč. 178, MAR (2020), s. 391-397
    Poč.str.7 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaInterstitials ; Strengthening ; Alloying ; Tension test ; Concentrated solid solution
    Vědní obor RIVJG - Hutnictví, kovové materiály
    Obor OECDMaterials engineering
    CEPGA17-23964S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaUFM-A - RVO:68081723
    UT WOS000510947200078
    EID SCOPUS85076405382
    DOI10.1016/j.scriptamat.2019.12.007
    AnotaceWe show that interstitial nitrogen doping improves the tensile properties of a CoCrNi alloy. A material with 0.5 at% interstitial nitrogen was compared to a nitrogen-free CoCrNi alloy. The nitrogen-doped variant has a stable, single-phase face-centered cubic (FCC) lattice structure without nitrides, also after different annealing treatments (800–900 °C, 10 and 30 min). The nitrogen caused an increase in yield strength by 24–33% at identical ductility compared to the nitrogen-free material with similar grain size. The strengthening effect of nitrogen was explained in terms of the simultaneous increase of the lattice friction stress and of the Hall-Petch coefficient.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2021
    Elektronická adresahttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359646219307262
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.