Počet záznamů: 1  

How Rescher Failed to Fill the Fact/Value Gap

  1. 1.
    SYSNO ASEP0504327
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevHow Rescher Failed to Fill the Fact/Value Gap
    Tvůrce(i) Kolář, P. (CZ)
    Svoboda, Vladimír (FLU-F) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Filosofie dnes. - : Univerzita Hradec Králové - ISSN 1804-0969
    Roč. 10, č. 1 (2018), s. 4-30
    Poč.str.27 s.
    Forma vydáníOnline - E
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovametaethics ; Hume’s thesis ; hybrid statements ; dichotomy assumption
    Vědní obor RIVAA - Filosofie a náboženství
    Obor OECDPhilosophy, History and Philosophy of science and technology
    CEPGA17-15645S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOpen access
    Institucionální podporaFLU-F - RVO:67985955
    AnotaceIn his (several times reprinted) article How Wide Is the Gap Between Facts and Values? N. Rescher aspires to clarify the long-lasting discussion on the ‘is-ought’ (‘fact-value’) gap by providing a framework in which the related arguments can be perspicuously articulated. He then argues that even if the logical gap may be real, the transition from factual premises to value conclusions is smoothly mediated by trivially true value statements. We scrutinize Rescher’s argumentation and show defects in the presented lines of reasoning. In particular, we argue that his tripartite division of statements (factual, evaluative, hybrid), as well as his emphasis on the role of evaluative truisms, introduce serious problems that escape Rescher’s attention. We thus conclude that he failed to achieve his goals.
    PracovištěFilosofický ústav
    KontaktChlumská Simona, chlumska@flu.cas.cz ; Tichá Zuzana, asep@flu.cas.cz Tel: 221 183 360
    Rok sběru2020
    Elektronická adresahttps://filosofiednes.ff.uhk.cz/index.php/hen/article/view/250
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.