Počet záznamů: 1
Není éčko jako éčko.
- 1.
SYSNO ASEP 0473971 Druh ASEP B - Monografie Zařazení RIV O - Ostatní Název Není éčko jako éčko. Překlad názvu Food Additives Are Not the Same. Tvůrce(i) Šolcová, Olga (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
Matějková, Martina (UCHP-M) RID, ORCID, SAIVyd. údaje Praha: Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., 2017 ISBN 978-80-200-2718-4 Edice Strategie AV21 Č. sv. edice 12134 Poč.str. 48 s. Poč.výt. 500 Forma vydání Tištěná - P Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova food additives ; legislative measures ; sweeteners Vědní obor RIV CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství Obor OECD Civil engineering Institucionální podpora UCHP-M - RVO:67985858 Anotace Brožura Není éčko jako éčko je zaměřena na přídatné látky čili aditiva v potravinách. V historickém kontextu představuje prvopočátky jejich používání až po současnost. Nechybí ani legislativní opatření dohlížející na zdravotní nezávadnost aditiv a stanovení jejich akceptovatelného denního příjmu. Publikace přináší informace o jednotlivých skupinách potravinářských aditiv, jako jsou antioxidanty, konzervanty, barviva, emulgátory, kypřicí a protispékavé látky, zahušťovadla, látky zvýrazňující chuť a vůni i sladidla včetně jejich úloh v potravinách a jejich zdravotních rizik či prospěšnosti. V brožuře jsou detailně zpracována zvláště sladidla a nechybí ani úplný seznam povolených potravinářských aditiv v ČR. Praktické rady přináší kapitola Jak číst etikety, která na třech typech potravin a jednotlivých etiketách různých výrobků ukáže, jak se dívat na přídatné látky (éčka), které jsou v nich obsažené. Překlad anotace The brochure Food aditives are not the same is focused on food additives. In the historical context, it introduces their use from the outset to the present. There are also legislative measures supervising safety of the food additives and determination of the acceptable daily intake. The publication provides the information about groups of food additives, such as antioxidants, preservatives, dyes, emulsifiers, baking and anti-caking agents, thickeners, flavor enhancers and sweeteners and including their roles in food, their health risks and the benefits. The brochure also contains detailed facts about sweeteners and a complete list of allowed food additives in the Czech Republic is enclosed. The chapter How to read labels brings practical advices on three types of food and the individual labels of various products that will show how to look at the present food additives. Pracoviště Ústav chemických procesů Kontakt Eva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227 Rok sběru 2018 Elektronická adresa http://av21.avcr.cz/publikace/
Počet záznamů: 1