Počet záznamů: 1  

Surface Structures of Binary Mixture of Ionic Liquids.

  1. 1.
    SYSNO ASEP0470150
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSurface Structures of Binary Mixture of Ionic Liquids.
    Tvůrce(i) Nakajima, K. (JP)
    Nakanishi, S. (JP)
    Lísal, Martin (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Kimura, K. (JP)
    Zdroj.dok.Journal of Molecular Liquids. - : Elsevier - ISSN 0167-7322
    Roč. 230, MARCH (2017), s. 542-549
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaionic liquids ; mixture ; surface structure
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Obor OECDPhysical chemistry
    CEPGA16-12291S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    UT WOS000397690900067
    EID SCOPUS85010661840
    DOI10.1016/j.molliq.2017.01.073
    AnotaceSurfaces of 11 equimolar mixtures of ionic liquids (ILs) consisting of 1-alkyl3methylimidazoliumcations (from [C2C1Im] to [C12C1Im])with anions (Cl, [BF4], [TfO], [PF6], [Tf2N])were observed using high-resolution Rutherford backscattering spectroscopy (HRBS). The elemental depth profiles of these IL mixtureswere derived fromthe observed HRBS spectra through spectrum modeling. By comparing the observed depth profiles with those of pure ILs, the surface mole fractions of constituent ILs were estimated. We found a general tendency that larger IL is enriched at the surface. The observed surface enrichment can be reasonablywell reproduced by a simple thermodynamic calculation based on the Sprow-Prausnitz equation. A slight deviation from the calculated resultwas ascribed to the nonideal behavior of the IL mixtures, which was neglected in the calculation.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.