Počet záznamů: 1  

Effect of strain path on severely deformed aluminium

  1. 1.
    SYSNO ASEP0463452
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEffect of strain path on severely deformed aluminium
    Tvůrce(i) Kunčická, L. (CZ)
    Kocich, R. (CZ)
    Král, Petr (UFM-A) RID, ORCID
    Pohludka, M. (CZ)
    Marek, M. (CZ)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Materials Letters. - : ELSEVIER SCIENCE BV - ISSN 0167-577X
    Roč. 180, OCT (2016), s. 280-283
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaTwist channel angular pressing ; Aluminium ; Texture ; Microstructure Electron microscopy ; Metal forming and shaping
    Vědní obor RIVJG - Hutnictví, kovové materiály
    Institucionální podporaUFM-A - RVO:68081723
    UT WOS000380283000068
    EID SCOPUS84973497192
    DOI10.1016/j.matlet.2016.05.163
    AnotaceThe twist channel angular pressing (TCAP) technology was recently developed in accordance to the contemporary trend of increasing the efficiency of severe plastic deformation technologies. This study was aimed to analyse structural changes, particularly grain sizes and orientations and textures, in commercial purity aluminium after a single pass TCAP and to put the structure in connection with the strain path. For comparison, another sample processed by two passes equal channel angular pressing (ECAP), Bc route, was analysed. Three independent shear planes affecting the material during a single pass TCAP caused the grains to refine down to the average size of 5.8 mu m. The sample after a TCAP pass also exhibited highly developed subgrains. The textures of the samples exhibited differences in preferential orientations and their intensities.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.