Počet záznamů: 1  

Lipid accumulation by oleaginous and non-oleaginous yeast strains in nitrogen and phosphate limitation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0462971
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevLipid accumulation by oleaginous and non-oleaginous yeast strains in nitrogen and phosphate limitation
    Tvůrce(i) Kolouchová, I. (CZ)
    Maťáková, O. (CZ)
    Sigler, Karel (MBU-M) RID
    Masák, J. (CZ)
    Řezanka, Tomáš (MBU-M) ORCID
    Zdroj.dok.Folia Microbiologica. - : Springer - ISSN 0015-5632
    Roč. 61, č. 5 (2016), s. 431-438
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaPOLYUNSATURATED FATTY-ACIDS ; STAGE CONTINUOUS-CULTURE ; RHODOTORULA-GLUTINIS
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPGA14-00227S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaMBU-M - RVO:61388971
    UT WOS000381766100011
    EID SCOPUS84959544035
    DOI10.1007/s12223-016-0454-y
    AnotaceWe investigated the possibility of utilizing both oleaginous yeast species accumulating large amounts of lipids (Yarrowia lipolytica, Rhodotorula glutinis, Trichosporon cutaneum, Candida sp.) and traditional biotechnological non-oleaginous ones characterized by high biomass yield (Kluyveromyces polysporus, Torulaspora delbrueckii, Saccharomyces cerevisiae) as potential producers of biofuel-utilizable and nutritionally valuable lipids. The main objective was to increase lipid accumulation by increasing C/P ratio together with higher C/N ratio, while maintaining high biomass yield. The C/N ratio of 30 was found to lead to higher biomass content and the total lipid content increased significantly with higher C/P ratio. With higher ratios of both C/N and C/P, the content of monounsaturated fatty acids (FAs) in cell lipids increased while polyunsaturated FAs decreased
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.